PRVE FOTKE AERODROMA USRED PUSTINJE: Odavde će turisti leteti u svemir, a cena karte je prava sitnica! (VIDEO)
Foto: AP/Profimedia

zavirite u unutrašnjost aerodroma

PRVE FOTKE AERODROMA USRED PUSTINJE: Odavde će turisti leteti u svemir, a cena karte je prava sitnica! (VIDEO)

Planeta -

Kada je bogataš Ričard Brenson najavio da će njegovom kompanijom "Virdžin galaktik" moći da se putuje u svemir, mnogi su mislili da to nema šanse da se dogodi, ali izgleda da se uskoro približavamo ostvarenju ove revolucionarne ideje.

Naime, kompanija je otkrila kako izgleda prva faza izgradnje unutrašnjosti budućeg aerodroma, prvog takvog u svetu, smeštenog u pustinji u Novom Meksiku.

foto: AP

“Virdžin galaktik” je pokazao dva velika dela svemirske luke, operativni centar u kojem se nalazi kontrola leta, radno mesto pilota, centar za izveštavanje i prizemlje u kojem će biti sala za putnike, prijatelje, porodice i radnike kompanije.

foto: AP

Nekad prazni hangar u pustinji povezivaće putnike sa svakim aspektom operisanja, uključujući pogled na hangar i svemirska vozila kao i unutrašnjost kontrole leta.

foto: AP

“Virdžinov” brend fokusiran je na mušterije, pa ni aerodrom nije izuzetak, jer se oni pripremaju za ono što zvaničnici kompanije opisuju kao “neuporedivo iskustvo” i putovanje njihovog života. Kad će putnici moći da se prijave na prve komercijalne letove nije još određeno, jer je i dalje potreban manji broj probnih letova.

"Mi smo bili prva kompanija koja je izvela komercijalni svemirski let sa putnikom u zadnjem delu letelice koji nije pilot – to je bio prvi put da je neko tako mogao da ustane sa svog sedišta i plovi po kabini. Imamo još malo da radimo pre nego što dođemo do komercijalne usluge", rekao je izvršni direktor kompanije Džordž Vajtsajds.

Milijarder Ričard Brenson, osnivač “Virdžina”, i bivši guverner Novog Meksika, Bil Ričardson, prvi put su pomenuli planove za svemirski aerodrom pre skoro 15 godina. Od tada je bilo odlaganja izgradnje i premašivanja budžeta – razvoj svemirskog broda “Virdžin galaktika” odužio se više od očekivanog, a situacija je zapela kad se prva eksperimentalna letelica raspala na probnom letu 2014, kad je poginuo kopilot.

Dok kritičari ukazuju da je projekat bespotreban, njegove pristalice navode da se od početka znalo da će biti teško i ponekad i skupo.

“Virdžin galaktik” je početkom ove nedelje objavio na društvenim mrežama da je njihova glavna operativna baza sada u svemirskom aerodromu, dok je Brenson istakao da je završeno krilo njihove sledeće rakete.

"Novi Meksiko je na putu da postane jedno od nekoliko mesta na ovoj prelepoj planeti koje će redovno lansirati ljude u svemir", rekao je glavni pilot Dejv Mekej.

Posada će u predstojećim danima simulirati lansirne misije kako bi se osiguralo da sve ide po planu. Kako se navodi, do sada je oko 600 ljudi rezervisalo svoju kartu za jedinstveno putovanje, po ceni od 250.000 dolara.

Kurir.rs/CNN Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track