Najnovije vesti

TRAMP BI DA TUŽI GUGL ZBOG KLINTONOVE: Evo koliko je glasova kompanija obezbedila rivalki predsednika SAD (VIDEO)
Foto: AP, EPA

oštro

TRAMP BI DA TUŽI GUGL ZBOG KLINTONOVE: Evo koliko je glasova kompanija obezbedila rivalki predsednika SAD (VIDEO)

Planeta

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izgubila je predsedničke izbore 2016. godine na kojima se kandidovala kao demokratski kandidat.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi Gugl trebao biti tužen na izveštaju o navodnoj manipulaciji sa milionima glasova u korist Hilari Klinton u 2016. Tramp nije naveo izveštaj u prilog njegovoj optužbi, već se u svom tvitu pozvao na nadzornu grupu Džudišal Voč.

Izjava dolazi nakon što je Tramp u julu rekao da Guglov odnos prema Kini može predstavljati problem za nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i obećao se otkriti bilo kakav potencijalni problem. Njegov komentar usledio je zabrinutosti Pentagona da Gugul posredno pomaže kineskom vojnom napretku radeći u zemlji.

16. maja Tramp je kompaniju Huavej i njegovih 70 podružnica dodao na crnu listu, čime je ograničio njihov rad u zemlji. Od američkih kompanija se traži da dobiju dozvolu za rad sa ovom firmom.

Kao rezultat toga, Gugl je obustavio poslovanje sa Huaveijem, uključujući prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenci otvorenog koda.

Tokom izbora 2016. Tramp je pobedio Klintonovu na elektorskih glasovima i postao 45. američki predsednik uprkos činjenici da je njegov demokratski rival osvojio skoro 3 miliona više glasova na biralištima.

U julu je Tramp rekao da "u potpunosti namerava" da traži reizbor 2020. godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP, EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...