Najnovije vesti

RJABKOV: To što je Amerika testirala zabranjenu raketu samo pokazuje da već dugo razvija takve sisteme
Foto: Profimedia

JASNA POTVRDA

RJABKOV: To što je Amerika testirala zabranjenu raketu samo pokazuje da već dugo razvija takve sisteme

Planeta

MOSKVA - Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je da je testiranje krstareće rakete, dometa zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ukazuje da Vašington već dugo razvija takve sisteme.

"Teško može biti jasnije i eksplicitnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj", rekao je Rjabkov.

foto: Printscreen YouTube/RT

Sergej Rjabkov: Amerika već dugo razvija zabranjene rakete

 

On je dodao da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju i poručio da Moskva i dalje ne planira da rasporedi rakete osim ukoliko SAD to prve ne urade.

 

Si-En-En sinoć je preneo da je američka vojska testirala konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh. Reč je o testu koji je bio zabranjen INF-om, iz kog su se SAD povukle. 

Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu posle 500 kilometara leta. Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave, ali ona de fakto može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

 

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom pošto su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa S SC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje. 

Sporazum je, posle odluke SAD, napustila i Rusija.

 

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...