Najnovije vesti

SALVINI HOĆE DA IZIGRA EU I IZMINIRA PREMIJERA KONTEA: Moramo da sečemo poreze! Treba nam šok budžet od 50 mlrd evra i vlada sposobna da obavi posao!
Foto: EPA

SKANDAL MAJSTOR

SALVINI HOĆE DA IZIGRA EU I IZMINIRA PREMIJERA KONTEA: Moramo da sečemo poreze! Treba nam šok budžet od 50 mlrd evra i vlada sposobna da obavi posao!

Planeta

RIM - Samo nekoliko sati pre nego što će se premijer Italije Đuzepe Konte obratiti parlamentu povodom nove političke krize, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji je i izazvao tu krizu, izjavio je da će Italiji biti potreban budžet od 50 milijardi evra za 2020. godinu za jedan "udarni" fiskalni stimulus i drastično snižavanje poreza.

Salvini, koji je i lider desničarske stranke Liga, smatra da Italija mora izbeći ne samo povećanje poreza predviđeno programom, već da treba značajno da smanji porez.

"Pred nama je budžet od 50 milijardi evra. Po meni, nije dovoljno to da ne podižemo poreze na promet. Moramo početi da smanjujemo poreze", rekao je Salvini za "Radio 24".

"Da li smo spremni da realizujemo ovaj 'šok' fiskalni stimulans? Potrebna nam je vlada koja je sposobna da uradi stvari, a ne vlada koja samo premošćuje teškoće", poručio je on.

Salvini je početkom ovog meseca "stavio tačku" na koalicionu vladu njegove Lige i Pokreta pet zvezdica, čime je otpočelo potencijalno odbrojavanje za izbore koji bi mogli da iskomplikuju pripremu državnog budžeta za 2020. godinu.

Očekuje se da će Konte, koji je blizak Pokretu pet zvezdica, kasnije tokom dana predati svoju ostavku predsedniku Italije Serđu Matareli.

Italija, koja posle Grčke ima najveći dug u evrozoni u odnosu na BDP, obećala je Evropskoj komisiji da će podići poreske prihode za 23 milijarde evra povećanjem poreza na promet od 1. januara, kako bi ispoštovala pravila EU o budžetskom deficitu.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...