TRAMP: Gugl mi je ukrao 16 miliona glasova!
Foto: AP

Hit: Predsednik SAD optužio tehnološkog diva

TRAMP: Gugl mi je ukrao 16 miliona glasova!

Planeta -

Ko o čemu... Šef Bele kuće tvrdi da je kompanija tokom predizborne kampanje manipulisala rezultatima pretrage u korist Hilari Klinton

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp optužio je tehnološku kompaniju „Gugl“ da mu je ukrala čak 16 miliona glasova na predsedničkim izborima 2016. godine!

Tramp tvrdi da je internet pretraživač tokom kampanje manipulisao rezultatima pretrage u korist njegove suparnice Hilari Klinton!

Napad predsednika

Tramp se u svojim neočekivanim optužbama poziva na zaključke profesora psihologije Robert Epstin, koji tvrdi da je Guglov algoritam Hilari doneo između 2,6 i 16 miliona glasova. Šef Bele kuće je svoje optužbe izneo na Tviteru.

- Vau, izveštaj je tek objavljen. „Gugl“ je manipulisao rezultatima i između 2,6 i 16 miliona glasova na izborima je pripalo Hilari Klinton. To tvrdi Hilarin pristalica, a ne Trampov. „Gugl“ bi trebalo tužiti. Moja pobeda bi bila i veća nego što sam mislio - naveo je Tramp u poruci.

Epstin je u svedočenju pred Senatom u julu, tokom kojeg ga je ispitivao republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, jedan od Trampovih izazivača u stranci, izjavio da je izveo seriju kontrolisanih eksperimenata.

- Tokom kampanje analizirao sam 13.000 rezultata pretrage i oni su značajnu pristrasnost davali Hilari Klinton. Procene su da je to moglo da joj donese između 2,6 i 16 miliona glasova - rekao je on.

Demanti iz „Gugla“

Međutim, Epstin kaže da Tramp pogrešno tumači njegove zaključke. Pristrasnost ne znači i da je „Gugl“ namerno manipulisao rezultatima u Hilarinu korist. Uz to, ono što je ključno, nema nikakvih dokaza da rezultati pretraživanja na internetu utiču na odluku birača za koga će glasati. Iz „Gugla“ odbacuju predsednikove optužbe, navodeći da nikad nisu nameštali rezultate pretrage jer je cilj kompanije da „korisnicima pruži kvalitetnu i relevantnu informaciju“.

foto: Printscreen

Izbori za pamćenje

POBEDA UPRKOS PORAZU!

Elektorski izborni sistem, koji je na snazi u SAD, doveo je do apsurdne situacije da je Donald Tramp na izborima 8. novembra 2016. pobedio iako je osvojio skoro tri miliona glasova manje od Hilari Klinton. Predsednika biraju elektori. Njih ima ukupno 538, delegira ih svaka savezna država, a njihov broj zavisi od veličine države.

foto: AP

Obećanje na Tviteru

NEĆU DA PRAVIM OVAKAV TORANJ

Tramp je objavio na Tviteru foto-montažu svog hotela na Grenlandu nakon što je potvrdio da je njegova vlada zainteresovana za kupovinu tog ledenog ostrva.

- Obećavam da neću napraviti ovo na Grenlandu - napisao je on uz foto-montažu koja prikazuje zlatni neboder na kojem piše „Tramp“ usred naselja grenlandskih kućica.

foto: Twitter

Trampova objava je usledila nakon što su danska premijerka Mete Frederiksen i premijerka Grenlanda Kim Kijelsen poručile da ta poluautonomna danska teritorija nije na prodaju i da je u pitanju apsurdna ideja.

Kurir.rs / Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track