KRALJICA NIJE HTELA PRINCA ČARLSA ZA NASLEDNIKA, VEĆ NEKOG SASVIM DRUGOG, A ZBOG OVOGA JE BILA GODINAMA TUŽNA: Otkriveni do sada nepoznati detalji kraljevske porodice!
Foto: AP / Dominic Lipinski / Pool

nova knjiga otkriva

KRALJICA NIJE HTELA PRINCA ČARLSA ZA NASLEDNIKA, VEĆ NEKOG SASVIM DRUGOG, A ZBOG OVOGA JE BILA GODINAMA TUŽNA: Otkriveni do sada nepoznati detalji kraljevske porodice!

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta II izgleda nikada nije planirala da će je sin, princ Čarls, zameniti na tronu.

Zato je unuka princa Vilijama pripremala za to otkako je bio tinejdžer. Iako je veza među njima posebna, princ i kraljica nisu uvek bili bliski, a Elizabeta II je u jednom razdoblju života osećala “veliku tugu” zbog svog odnosa sa Vilijamom, tvrdi kraljevski biograf.

Vojvoda od Kembridža (37) će jednog dana postati kralj, čega je bio svestan još u detinjstvu, međutim, tek je u 13. godini shvatio da su počele pripreme za tu važnu ulogu. Tada su odnosi između njegovih roditeljia, princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane, počeli da se pogoršavaju.

foto: Profimedia

Dajana je u intervjuu za BBC 1995. podelila privatne detalje o kraljevskoj porodici i čak dovela u pitanje prikladnost svog otuđenog muža da postane kralj.

"Mislim da niko ne zna odgovor na to pitanje. A očigledno je to pitanje svima u glavi. Ko zna šta će sudbina doneti, kako će se okolnosti odvijati", rekla je tada.

Dajana je tada priznala da se uvek sukobljavala sa Čarlsom po tom pitanju.

foto: AP / Frank Augstein

"Razumela sam taj konflikt jer je biti princ od Velsa veoma zahtevna uloga, ali biti kralj je još zahtevnija uloga", rekla je Dajana, dodajući da s obzirom da poznaje Čarlsov karakter ne zna da li bi se on mogao da se navikne na tu ulogu.

Kraljevski biograf Ingrid Sjuard je sada u svojoj knjizi “Moj muž i ja: Insajderska priča o 70 godina kraljevskog braka” opisala kako je kraljica uskočila da pruži mladom Vilijamu pravo vođstvo. Sjuardova je otkrila da je kraljica prethodno bila tužna što je slabo viđala Vilijama otkako su se njegovi roditelji otuđili.

foto: AP

"Jedina osoba koja je mogla i morala da pomogne – bila je kraljica. Ona je vrlo dobro znala sa kakvim se pritiscima Vilijam suočava. Rekla je svojim savetnicima da se plaši da bi on mogao da “pukne” poput njegove majke", navela je.

Vilijam je tako počeo redovno da se sastaje sa bakom i dekom Filipom u vreme ručka. Filip bi potom otišao, a Vilijam i kraljica bi ostali zajedno da razgovaraju.

foto: Profimedia

"Pričali su kao nikada pre", istakla je Stjuardova, dodajući da su njih dvoje konačno dobili priliku da se redovno viđaju i oforme pravi odnos.

Kraljica je uspela da objasni Vilijamu da je institucija monarhije nešto što treba da se poštuje i očuva. Vilijam i njegova baka su do danas ostali bliski, a kraljica je čak počela da priprema njegovu suprugu Kejt za ulogu kraljice. Vojvotkinja od Kembridža je sa kraljicom bila na nizu javnih događaja proteklih godina, a u martu su zajedno posetile Kraljevski koledž u Londonu. Uprkos tome što je Kejt Midlton članica kraljevske porodice već osam godina, ovo je bio prvi javni nastup na kome su se pojavile njih dve zajedno.

foto: Profimedia

Elizabeta II je Kejt dodelila krst Kraljevskog viktorijanskog reda nakon što je vojvotkinja 29. aprila proslavila osam godina braka sa Vilijamom. Ovo odražava visoko mišljenje koje kraljica gaji o Kejt. Elizabeta II je takođe neverovatno ponosna na svoje unuke i prisustvuje kraljevskim dešavanjima zajedno sa ženom svog drugog unuka princa Harija, Megan Markl.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track