Najnovije vesti

TITANIKA USKORO NEĆE BITI: Istraživači zaronili do legendarne olupine i ostali šokirani! Evo zašto ništa ne mogu da urade! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen

nestanak

TITANIKA USKORO NEĆE BITI: Istraživači zaronili do legendarne olupine i ostali šokirani! Evo zašto ništa ne mogu da urade! (VIDEO)

Planeta

Prvi put u poslednjih 14 godina organizovana je zahtevna ronilačka misija ka olupini "Titanika" koji više od 100 godina leži na dnu Atlantika.

Ronioci su imali pet zarona do dubine od 3.800 metara gde leže ostaci "nepotopljivog" broda. Utvrđeno je da zbog snažnih okeanskih struja, korozija od soli i bakterija koje razgrađuju gvožđe olupina "Titanika" nestaje.

Najveće propadanje primećeno je na bočnoj strani gde su se nalazile oficirske kabine.

"Kapetanova kada za kupanje koja se jasno videla u olupini, jedna od najdražih slika među entuzijastima, sada više nije tamo", izjavio je istoričar Parks Stefenson specijalizovan za Titanik.

Tokom ronjenja, istraživači su utvrdili i da su se na olupini broda nastanila stvorenja, što je samo po sebi vrlo zanimljivo, jer je reč o crnim dubinama u kojima su temperature na tački smrzavanja i nenormalnom pritisku, a u kojima ipak napreduje život.

"Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru gvožđe slabeći njegovu inicijalnu strukturu. Verujemo da je to najveći faktor propadanja olupine Titanika", kažu istraživači.

Sada proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama kako bi procenili koliko je vremena ostalo olupini Titanika. Istovremeno upozoravaju da bi vremenom mogla potpuno da nestane.

Titanik je već više od 100 godina na dnu mora, udaljen oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi, posle udara u santu leda na svom prvom putovanju iz Sautemptona do Njujorka 1912. godine.

Na najvećem putničkom brodu svog vremena od 2.200 osoba život je izgubilo njih 1.500. Mesto na kojem je Titanik potonuo otkriveno je 1985. godine, a godinu dana kasnije organizovana je prva ronilačka misija.

Kurir.rs/Fobes/CBS News

Foto: Screenshot/ Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...