EU SPREMA EKONOMSKI NAPAD NA SAD: Pljuštaće carine iz Brisela, nadrljaće Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i giganti poput njih!
Foto: Profimedia, 0303207538

NOV SUKOB U NAJAVI

EU SPREMA EKONOMSKI NAPAD NA SAD: Pljuštaće carine iz Brisela, nadrljaće Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i giganti poput njih!

Planeta -

Evropska unija je razvila ekonomski program koji može da odgovori na trgovinska ograničenja američkog predsednika Donalda Trampa.

U dokumentu, koji ima 173 stranice, predlaže se da Evropska unija pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz Sjedinjenih Američih Država, piše Politiko.

Slične "sankcije" uticaće na tehnološke divove kao što su Gugl, Epl, Amazon, Majkrosoft i Fejsbuk, kako bi evropske zemlje dobile mogućnost da razvijaju svoje tehnološke kompanije.

Na taj način autori dokumenta insistiraju na oštrijim merama protiv Sjedinjenih Američkih Država u oblasti trgovine.

List napominje da su ovi predlozi još uvek u fazi razmatranja.

foto: EPA

Ursula fon der Lejen

U programu se napominje da bi Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije, trebalo da osnuje Evropski fond za budućnost, koji bi uložio više od 100 milijardi dolara u akcije perspektivnih kompanija na kontinentu. Planira se da one u budućnosti konkurišu američkim kompanijama.

Posle izlaska Velike Britanije, Evropska unija će biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno podržavaju, konstatuje Politiko.

Tramp je tokom razgovora sa novinarima i u obraćanjima svojim pristalicama više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema SAD, tvrdeći da su Evropljani gori od Kine.

SAD i EU uvele su međusobne trgovinske carine na brojne kategorije robe u proleće i leto prošle godine. Sada EU pokušava da izbegne uvođenje novih američkih carina na automobile evropske proizvodnje, što Tramp koristi za ucenjivanje.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track