Najnovije vesti

OVI SNIMCI POKAZUJU RAZMERE KATASTROFE U AMAZONIJI: Gore pluća sveta, a svakog minuta se uništi površina veća od 3 fudbalska terena! Evo zašto moramo svi da budemo zabrinuti! (VIDEO)
Foto: AP/EPA

dim stigao do okeana

OVI SNIMCI POKAZUJU RAZMERE KATASTROFE U AMAZONIJI: Gore pluća sveta, a svakog minuta se uništi površina veća od 3 fudbalska terena! Evo zašto moramo svi da budemo zabrinuti! (VIDEO)

Planeta

Hiljade požara gori u amazonskoj prašumi u Brazilu, a radi se o najvećim požarima u ovom području u poslednjih deset godina.

Najviše su pogođene severne države Roraima, Akre, Rondonija i Amazonas, kao i Mato Groso do Sul.

foto: EPA

U Roraimi, Akre, Rondoniji i Amazonasu broj požara je ekstremno povećan u odnosu na prosek u poslednje četiri godine, od 2015. do 2018. Tako je u Roraimi bilo za 141 odsto više požara, u Akre 138, Rondoniji 115, a Amazonasu za 81 procenat. Dalje na jugu, u Mato Grosu, požara je bilo više za 114 odsto. U Amazonasu, najvećoj državi Brazila, proglašeno je vanredno stanje.

foto: EPA

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seča šuma.

Dim se toliko širi da je došao čak do Atlantske obale, uzrokujući zamračenje neba u Sao Paolu koji je udaljen više od 3.200 kilometara od požara.

Požari takođe ispuštaju ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu, a do sada je ove godine izbačeno 228 megatona, što je najveća količina od 2010. Ispušta se i ugljen-monoksid, koji je toksičan u velikim količinama, a vetar ga je odneo dalje od južnoameričke obale.

Basen reke Amazona dom je oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i oko million urođenika. Ključan je za regulisanje globalnog zagrevanja, sa svojim šumama koje apsorbuju milione tona emisija štetnih gasova svake godine. Ali, kad se drveće poseče ili izgori, ugljenik koji čuva, oslobađa se u atmosferu i kapacitet prašume da apsorbuje gasove se smanjuje.

foto: EPA

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja. Razmere krčenja šuma u Amazonu su toliko velike da se sada smatra da se uništava površina veća od tri fudbalska terena po minutu. To znači da bismo uskoro mogli da dođemo do tačke nakon koje se Amazon više ne bi mogao oporaviti.

foto: EPA

Zvanične brojke govore da je više od 75.000 šumskih požara zabeleženo u Brazilu u prvih osam meseci ove godine, što je najveća brojka od 2013. Radi poređenja, 2018. je bilo 39.759 požara.

Šumski požari su uobičajeni u Amazoniji tokom sušne sezone, od jula do oktobra, i često ih uzrokuju prirodna dešavanja poput udara groma, ali i farmeri i drvoseče koji krče šume. Početkom jula je objavljeno da se svakog minuta u Amazoniji raskrči šuma na području veličine fudbalskog terena, što je podatak zasnovan na satelitskim snimcima.

foto: AP

Aktivisti tvrde da antiekološka retorika brazilskog predsednika Žaira Bolsonara podstiče seču drveća. Bolsonaro je, s druge strane, optužio nevladine organizacije da podmeću požare kako bi naštetile vladinom imidžu. On je kasnije rekao da vlada nema dovoljno resursa da se bori protiv požara.

I druge države u basenu Amazona, području veličine 7,4 miliona kilometara kvadratnih, pogođene su požarima. Venecuela je sa više 25.000 požara na drugom mestu iza Brazila, sledi Bolivija sa više od 17.000.

Na istoku Bolivije vatra se proširila na šest kvadratnih kilometara šuma i pašnjaka. Dodatne snage su upućene u region na gašenje požara i postavljaju se skloništa za preživele životinje.

Kurir.rs/BBC/Tanjug Foto: AP/EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track