Najnovije vesti

ZAPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARNA ELEKTRANA NA SVETU: Ide na put od 5.000 km kroz Arktik, a kritičari je zovu ČERNOBILJ NA LEDU! Evo kako će Ruse snabdevati strujom, ali i vodom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nisu svi oduševljeni

ZAPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARNA ELEKTRANA NA SVETU: Ide na put od 5.000 km kroz Arktik, a kritičari je zovu ČERNOBILJ NA LEDU! Evo kako će Ruse snabdevati strujom, ali i vodom (VIDEO)

Planeta
15:03h

Prva ploveća nuklearna elektrana na svetu isplovila je danas iz Murmanska, arktičke luke , kako bi snabdela strujom najudaljenije regione Rusije.

Elektrana "Akademik Lomonosov" koju je razvila ruska državna nuklearna kompanija "Rosatom", krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz.

Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Peveka.

Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra.

Jedan od zadataka elektrane je i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku.

Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama.

"Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu", kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata.

foto: Youtube7Printscreen

Grinpis je elektranu nazvao "nuklearnim Titanikom", a drugi aktivisti za zaštitu živodne sredine opisali su je kao "Černobilj na ledu".

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce.

"Akademik Lomonosov" je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije, posebno posle eksplozije u severnoj Rusiji ovog meseca, kada je pet radnika Rosatoma izgubilo život, a testiranje izazvalo povišeni nivo radijacije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...