FRANCUSKA OGORČENA: Predsednik Brazila lagao Makrona! Pluća planete gore jer ih Bolsonaro nije zaštitio!
Foto: EPA, AP

POŽAR U AMAZONIJI

FRANCUSKA OGORČENA: Predsednik Brazila lagao Makrona! Pluća planete gore jer ih Bolsonaro nije zaštitio!

Planeta -

PARIZ - Francuska je saopštila da se protivi trgovinskom sporazumu EU sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosurom zbog toga što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro umanjivao zabrinutost zbog klimatskih promena, istovremeno ga optužujući da je lagao francuskog lidera Emanuela Makrona.

U saopštenju Jelisejske palate kaže se da Bolsonaro nije poštovao svoje "obaveze prema klimi" i nije zaštitio biodiverzitet te da Makron može "samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro lagao".

Do zaoštravanja tenzija između Brazila i Francuske, došlo je pošto je Makron upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete ,koja proizvodi 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsednik na Tviteru.

Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

"Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet", rekao je Bolsonaro na Fejsbuku.

foto: EPA

Bolsonaro je za požare okrivio farmere, tvrdeći da oni podmeću šumske požare. Međutim, brojni ekolozi krive direktno Bolsonara, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

foto: EPA

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

foto: AP

Osim Francuske i Irska se založila za blokadu sporazuma, a Finska je zatražila zabranu uvoza govedine iz Brazila.

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track