Najnovije vesti

VATRA UNIŠTILA I DOM DREVNOG PLEMENA: Živeli su duboko u prašumi, a sada je svuda pustoš! Njihove reči su lekcija za ceo svet! (VIDEO)
Foto: EPA/AP/Youtube

gore pluća planete

VATRA UNIŠTILA I DOM DREVNOG PLEMENA: Živeli su duboko u prašumi, a sada je svuda pustoš! Njihove reči su lekcija za ceo svet! (VIDEO)

Planeta

Razorni požari u Amazoniji uništili su i domove drevnog domorodačkog plemena koje živi duboko u prašumi.

Vatra preti da uništi i zaštićene šumske rezervate.

Autohtono pleme Mura danas je okruženo osušenom zemljom i odsečenim stablima što je posledica nekontrolisane seče drveća, kao i požara koji već neko vreme haraju Brazilom. Svuda se može osetiti samo garež ipaljevina.

1 / 7 Foto: EPA

Plemenski starešina Raimundo Mura, koji živi u rezervatu nadomak Humaite u Amazonasu, kaže da će se do poslednje kapi krvi boriti za prašumu.

"Svako drvo ima život, drveće treba da živi, svako na svom mestu. Ovo je za nas uništenje, ovo što se ovde događa je zločin protiv nas", rekao je.

Još jedan pripadnik plemena, Handek Vakana Mura, kazao je da se svakog dana vidi kako razaranje napreduje.

"Tužni smo jer prašuma umire svakog časa. Osećamo da se klima menja i da je prašuma potrebna svetu. Nama i našoj deci je ova šuma potrebna", dodao je.

Pripadnica jednog plemena je ogorčeno rekla medijima dok je vatra gorela iza nje: "Pogledajte šta su uradili našem rezervatu, mučili smo se dve godine i onda su ovi banditi došli i naše selo je planulo. Kao da brana nije bila dovoljna, ubili su reku, a sad hoće da unište naš dom. Ovo nećemo očutati".

Više od 9.500 novih požara se pojavilo širom Brazila, uglavnom u području džungle.

Stručnjaci su procenili da svakog minuta nestane oblast veličine 3 fudbalska terena.

Požari su stoliko strašni da se posledice mogu videti i iz svemira. U Amazonskoj prašumi živi oko milion domorodaca, a ona je i dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Kurir.rs/Mirror Foto: AP/EPA/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...