Najnovije vesti

POŽARI U AMAZONIJI VIDE SE IZ SVEMIRA: NASA objavila uznemirujuće fotografije vatre koja guta pluća planete!
Foto: EPA

CIVILIZACIJSKA ŠTETA

POŽARI U AMAZONIJI VIDE SE IZ SVEMIRA: NASA objavila uznemirujuće fotografije vatre koja guta pluća planete!

Planeta

VAŠINGTON - Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, koju s pravom nazivaju plućima sveta.

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi. Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

foto: EPA

Ekološke organizacije i istraživači kažu da su vatru najverovatnije zapalili ljudi koji su želeli da raskrče šume kako bi zemlju pretvorili u poslovni prostor. Iz neprofitne organizacije Amazon voč (Amazon Watch), koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada uz blagoslov predsednika države Žaira Bolsonara.

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu, Bolsonaro je pod žestokim pristiskom međunarodne zajednice uputio vojsku da pomogne u gašenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...