NOVE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV MOSKVE STUPILE NA SNAGU: Evo zašto nov antiruski embargo više utiče na SAD nego na Rusiju
Foto: Profimedia

NOV PAKET

NOVE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV MOSKVE STUPILE NA SNAGU: Evo zašto nov antiruski embargo više utiče na SAD nego na Rusiju

Planeta -

Novi paket američkih sankcija protiv Rusije stupio je na snagu u ponoć, a očekuje se da on neće značajno uticati na njen ekonomski razvoj.

Predsednik komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov podsetio je da je uvođenje sankcija bilo objavljeno početkom avgusta.

Posle toga je rejting-agencija "Fič" povećala suvereni rejting Rusije i jednog broja državnih kompanija. Reakcija tržišta, zvaničnih predstavnika Rusije i bankarskog sektora je bila mirna.

foto: Printscreen YouTube

Anatolij Aksakov: Antiruske sankcije više utiču na unutrašnju politiku SAD

"Sve to je potvrda da te mere ne mogu da izvrše značajan uticaj na Rusiju. Uzimajući u obzir da nam spoljno zaduživanje sada nije potrebno, to takođe govori da neće biti nikakvog uticaja na finansijsku stabilnost, niti na nedostatak resursa", izjavio je Aksakov.

Antiruske sankcije imaju veliki uticaj na unutrašnju politiku SAD, podseća Aksakov i dodaje da je glavni minus ograničavajućih mera nastavak antiruskog raspoloženja i pogoršanje atmosfere.

Ranije je saopšteno da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog takozvanog slučaja Skripalj.

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija. SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track