Najnovije vesti

FORBS SEJE STRAH OD KINE: Peking lansira sopstvenu kriptovalutu 11. novembra
Foto: Profimedia

NEIMENOVANI IZVORI

FORBS SEJE STRAH OD KINE: Peking lansira sopstvenu kriptovalutu 11. novembra

Planeta

PEKING - Kineska centralna banka planira da sopstvenu kriptovalutu izda već 11. novembra, na najprometniji dan za onlajn šoping u toj zemlji, objavio je američki finansijski magazin Forbs, pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

Narodna banka Kine (PBOC) još od 2014. godine istražuje mogućnost lansiranja sopstvene digitalne valute kako bi umanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu nad novčanom masom, tvrdi Forbs.

PBOC planira da svoju kriptovalutu distribuira kroz najmanje sedam institucija u početnoj fazi, među kojima su kineski tehnoloških divovi poput Alibabe i Tensenta, zatim najveća kineska kartičarska kompanija Čajna Junion Pej i četiri kineske državne banke, navodi se u izveštaju koji se poziva na izvor uključen u razvoj kriptovalute.

Pomenute institucije će, prema Forbsovim izvorima, biti odgovorne za "distribuiranje kriptovalute do 1,3 milijarde kineskih građana i ostalih koji posluju u renminbiju".

Forbsovi izvori ukazuju i na to da se centralna banka Kine "nada da će ta valuta na kraju biti dostupna i potrošačima u Sjedinjenim Državama."

Razne američke institucije i mediji u više navrata su optuživali Kinu za manipulisanje navodnim kriptovalutama i to nikada do sada nije bilo istinito.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...