JEDNA DRUŠTVENA MREŽA JE KOBNA ZA ŠPIJUNE: Amerikanac i Danac dobili poruku za posao iz snova, a u Kini ih sačekalo IZNENAĐENJE (VIDEO)
Foto: Shutterstock

lukavo

JEDNA DRUŠTVENA MREŽA JE KOBNA ZA ŠPIJUNE: Amerikanac i Danac dobili poruku za posao iz snova, a u Kini ih sačekalo IZNENAĐENJE (VIDEO)

Planeta -

Bivši visoki zvaničnik za spoljnu politiku u administraciji Baraka Obame dobio je poruku na LinkedIn u kojoj je dobio ponudu da dođe u Kinu zbog povoljne poslovne prilike.

Sličnu poruku dobio je i bivši zvaničnik u danskom Ministarstvu spoljnih poslova koji je trebao da se nađe sa radnicom kineske firme, međutim na sastanku su se umesto nje pojavila tri sredovečna muškarca, piše Njujork Tajms.

Obojicu je na poznatoj poslovnoj mreži LinkedIn dodala osoba koja je tvrdila da radi na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, a čiji profil pokazuje povezanost s zvaničnicima iz Bele kuće i ambasadorima. Međutim, takva osoba ne postoji.

Obaveštajni agenti koriste društvene mreže kako bi regrutovali agente, a LinkedIn im služi kao idealno mesto za to, smatraju zvaničnici kobntraobaveštajnih agencija zapadnih zemalja. Obaveštajne agencije SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske poslale su nedavno upozorenje u kojem navode kako strani obavještajni agenti prilaze hiljadama korisnika poznate američke društvene mreže, a kineski špijuni su među najaktivnijim.

Amerikanci smatraju kako je LinkedIn idealan za regrutovanje špijuna, upravo jer veliki broj korisnika od od njih 645 miliona traže poslovne prilike, često od stranih kompanija. LinkedIn je jedina značajna američka društvena mreža koja nije blokirana u Kini jer su pristali cenzurisati određene materijale. Obaveštajci često daju ponude kako bi mogući regruti došli u Kinu, a onda kada stignu agenti rade na stvaranju veze s potencijalnim špijunima.

Posebno ranjivi su upravo bivši državni službenici koji traže posao. LinkedIn se oglasio i naveo kako kompanija proaktivno traži lažne profile kako bi ih ukinuli i da imaju tim koje reaguje na dojave iz različitih izvora, uključujući i vladine agencije.

U velikom broju slučajeva, mnogima omiljena poslovna mreža pokazala se kao efikasno sredstvo regrutovanja. Naime, u maju je na 20 godina zatvora zbog špijunaže osuđen bivši zaposlenik CIA Kevin Petrik Malori, a sve je počelo tako što je odgovorio na poruku koju mu je poslao kineski obaveštajni agent koji se pretvarao da je radnik "think tank", piše Njujors Tajms.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja