ZA SAMO 3 MESECA U OPUSTOŠENOJ AMAZONIJI NESTALO POLA MILIJARDE PČELA: Ako nema njih, nema ni nas! Evo zašto su ovi insekti veoma važni za opstanak naše planete (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

katastrofa na svakom koraku

ZA SAMO 3 MESECA U OPUSTOŠENOJ AMAZONIJI NESTALO POLA MILIJARDE PČELA: Ako nema njih, nema ni nas! Evo zašto su ovi insekti veoma važni za opstanak naše planete (VIDEO)

Planeta -

Posledice ekološke katastrofe u brazilskoj Amazoniji su već počele da se osećaju.

U toj zemlji je u poslednja tri meseca uginulo više od 500 miliona pčela.

Pčelari iz svih krajeva Brazila su prijavili da pčele ginu u velikim brojevima, a samo u državi Rio Grande do Sul nestalo je oko 400 miliona insekata.

Stručnjaci veruju da se iza ove zabrinjavajuće pojave krije raširena upotreba pesticida, posebno onih koji su zabranjeni u EU.

foto: EPA

Pčele ne podnose hemikalije koje sadrže, primera radi, fipronil ili neonikotinoide. Baš te supstance je EU zabranila 2018, a iste godine brazilski predsednik Žair Bolsonato je ukinuo zabranu korišćenja tih pesticida.

Korišćenje pesticida se povećalo u Brazilu poslednjih godina, a 193 proizvoda sadrže hemikalije koje su zabranjene u drugim državama ili u EU.

Nestanak ovolikog broja pčela mogao bi biti poguban po ceo svet, posebno kada je reč o zalihama hrane.

foto: EPA

Osim toga, ovi insekti ne nestaju samo u Brazilu već i širom sveta.

4 od 10 pčelinjih kolonija u SAD izgubljeno je samo u poslednjih godinu dana.

Sa sličnim problemima suočavaju se Kanada, Meksiko, Argentina i Turska.

Zašto su pčele tako važne? One nose polen omogućavaju tako proizvodnju semena, pa je njihova uloga veoma važna u lancu ishrane.

foto: EPA

Bez oprašivanja biljke cvetnice ne bi opstale. Insekti oprašuju 90 odsto biljaka cvetnica, ostalih 10 se oprašuje vetrom. Od tog broja, 90 odsto oprašuju pčele.

Naučnici tvrde kad ne bi bilo pčela za nekoliko godina sa lica Zemlje nestalo bi 100 000 vrsta biljaka.

Ukoliko ih previše ugine u kratkom vremenskom roku, ne samo što će onda nestati i biljke već i životinje koje se njima hrane.

Pčele su zato izuzetno važne za čoveka, kao i za ceo životinjski i biljni svet. Jedan od tri obroka koja jedemo omogućili su nam ovi mali insekti.

Kurir.rs/Mirror Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track