Najnovije vesti

KINA DALA ZADATAK AMERICI: Može sastanak oči u oči, ali stvorite uslove za trgovinske pregovore (VIDEO)
Foto: AP

MOŽE AKO

KINA DALA ZADATAK AMERICI: Može sastanak oči u oči, ali stvorite uslove za trgovinske pregovore (VIDEO)

Planeta

PEKING - Kina i Sjedinjene Amričke Države razgovaraju o narednoj rundi pregovora "oči u oči", koja je planirana u septembru, ali napredak će zavisiti od toga da li Vašington može stvoriti povoljne uslove, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine.

Kina se nada da SAD mogu da otkažu uvođenje planiranih dodatnih carina kako bi se izbegla eskalacija u trgovinskom ratu, rekao je novinarima portparol tog ministarstva Gao Feng.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku je stvoriti neophodne uslove kako bi obe strane nastavile pregovore", rekao je portparol tokom nedeljnog brifinga.

Gao je ponovio da Kina ima na raspolaganju "mnoštvo" kontramera ako bi Vašington na kraju uveo planirane tarife, ali da je spremna da to pitanje reši na miran način.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog petka naložio uvođenje dodatnih tarifa od 5,0 odsto na kinesku uvoznu robu vrednu 550 milijardi dolara. Taj potez je usledio samo nekoliko sati nakon što je Kina najavila kontratarife na 75 milijardi dolara vredan uvoz američke robe.

Međutim, već u ponedeljak je izjavio da će sve to biti u redu i da je njegov kineski kolega Si Đinping sjajan čovek.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...