IRANSKI TANKER ZBOG KOG SU IRAN I SAD ZAMALO ZARATILI OPET PROMENIO PUTANJU: Adrijan Darja opet promenio putanju i ide ka Turskoj
Foto: AP

TAMO-AMO

IRANSKI TANKER ZBOG KOG SU IRAN I SAD ZAMALO ZARATILI OPET PROMENIO PUTANJU: Adrijan Darja opet promenio putanju i ide ka Turskoj

Planeta -

ANKARA - Iranski tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, ponovo je promenio putanju i uputio se ka Turskoj, pokazuju podaci sajta za praćenje brodova Marin trafik.

Tanker "Adrijan Darja 1" uputio se ka Iskenderunu, gradu na jugoistoku Turske, koji je udaljen oko 200 kilometara od rafinerije u Banijasu u Siriji, što je, kako se pretpostavlja, bila njegova prvobitna destinacija.

Ovo je treći put da je tanker, koji prevozi dva miliona barela nafte, promenio destinaciju za samo deset dana. On se prvobitno uputio ka grčkoj luci Kalamata, a onda ka luci Mesrin u Turskoj. U četvrtak je iznenada promenio kurs i napravio skoro potpuni zaokret od turske obale, a potom je jutros, zapadno od Kipra, slično postupio i vratio se nazad.

SAD oštro su zapretile svakoj zemlji koja mu dozvoli da pristane na njenoj teritoriji.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track