PREMINUO DETEKTIV KOJI JE TREBALO DA SPROVEDE KENEDIJEVOG UBICU DO ZATVORA: Bio je vezan za Osvalda, ali je odjednom iskočio čovek sa pištoljem! Ceo svet je to gledao uživo! (FOTO, VIDEO)
Lavel (levo), Osvald i Rubi, Foto: Profimedia

otkrio i poslednje reči li harvi osvalda

PREMINUO DETEKTIV KOJI JE TREBALO DA SPROVEDE KENEDIJEVOG UBICU DO ZATVORA: Bio je vezan za Osvalda, ali je odjednom iskočio čovek sa pištoljem! Ceo svet je to gledao uživo! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Džim Lavel, detektiv iz Dalasa koji se lisicama vezao za Li Harvi Osvalda u neuspešnom pokušaju da ga zaštiti dva dana nakon što je ubio predsednika Džona Kenedija, preminuo je u 99. godini, objavila je porodica.

Lavel je preminuo u Koloradu tokom oporavka, otkrila je ćerka Karla. Kako je navela, on je pao i slomio kuk ranije ove nedelje, preživeo je operaciju, ali ne i oporavak.

Lavel je postao deo istorije 24. novembra 1963., kad je snimljen s Osvaldom i Džekom Rubijem, vlasnikom noćnog kluba u Dalasu koji je tog dana ustrelio Osvalda.

Lavel je kao mladi mornar preživeo japanski napad na Perl Harbor 1941., a 13 godina kasnije bio je zadužen da prebaci Osvalda, 24-godišnjeg bivšeg marinca, iz sedišta policije u okružni zatvor, u vreme dok su SAD tugovale za Kenedijem.

Detektiv nije oklevao da zaštiti čoveka optuženog za ubistvo predsednika. Pre nego što ga je uspeo da ga dovede do oklopljenog vozila, Rubi je iskočio i pucao u Osvalda, a televizijski gledaoci mogli su videli uživo.

foto: Profimedia

"Umro je, nije li?" kazao je Lavel o Osvaldu u razgovoru za NBC njuz 2013. godine.

"Tako da... ne, nisam uspeo", dodao je.

Fotografija koju je odmah posle pucnja snimio Robert Džekson za Dalas tajms herald osvojila je Pulicerovu nagradu. Na njoj se vidi Lavel šokiranog pogleda, obučen u svetlo odelo i sa šeširom, kako drži Osvalda za pojas pantalona.

Osvald na fotografiji ima izraz bola, a pogrbljeni Rubi se vidi s leđa, s pištoljem u ruci.

Policija je uoči pucnjave primila na desetine pretnji smrću Osvaldu, pa je Lavel odlučio da tog dana ponese dva umesto jednog pištolja. Kao dodatnu meru bezbednosti je vezao i sebe lisicama za Osvalda.

"Rekao sam: 'Li, ako će iko upucati, nadam se da će biti dobar strelac poput tebe. Hteo sam da kažem da se nadam da će pogoditi njega, a ne mene. A on je odgovorio: 'Niko neće pucati na mene'. To su poznate poslednje reči", otkrio je Lavel 2013. u jednom intervjuu.

Njegov zadatak je bio da sprovede Osvalda pored novinara i fotografa kako bi svet video da nije povređen u pritvoru. Međutim, dok su prolazili pored gomile, u podrumu policijskog štaba pojavio se Rubi.

foto: Profimedia

Detektiv je priznao kako je primetio Rubijev pištolj, ali nije imao vremena da išta preduzme.

"Pokušao sam da povučem Osvalda iza sebe. Držao sam ga za kaiš. Okrenuo sam se ka njemu i umesto da sam ga povukao iza sebe, okrenuo sam njegovo telo. Umesto da ga je metak pogodio u sredinu tela, pogodio ga je 10-ak centimetara levo od pupka", objasnio je.

Lavel je posle pucnja slobodnom rukom pokušao da zadrža Rubija dok ga ne savladaju drugi policajci. Potom se s Osvaldom u vozilu hitne pomoći odvezao u bolnicu Parkland, istu onu u koju je Kenedi doveden dva dana ranije. Osvald je umro dva sata nakon pucnjave.

Dan posle ubistva atentatora, Lavel je morao da sprovede i Rubija, ovog puta u tajnosti.

Otkrio je kako mu je Rubi rekao da strahuje da će i njega neko ustreliti. Poručio mu je da "nije nikome učinio uslugu kad je ustrelio Osvalda".

"Samo sam hteo da budem heroj, a izgleda da sam sve poremetio", odgovorio mu je Rubi koji je umro od raka 1967. godine.

Lavel se penzionisao 1975. godine, a 50 godina posle ubistva Kenedija i Osvalda policija u Dalasu mu je odala počast i odlučila da godišnju nagradu za detektive nazove po njemu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track