ZAPAD OD OVOGA NAJVIŠE STRAHUJE: Rusi postavljaju najopasnije oružje do sada na okeansko dno! Može tamo da ostane decenijama, a aktivira se daljinski!
Ilustracija, Foto: Profimedia

vojna sila

ZAPAD OD OVOGA NAJVIŠE STRAHUJE: Rusi postavljaju najopasnije oružje do sada na okeansko dno! Može tamo da ostane decenijama, a aktivira se daljinski!

Planeta -

SAD i zapadni vojni saveznici strahuju od najopasnijeg ruskog oružja koje je u fazi proba i koje bi moglo da potpuno promeni ravnotežu snaga u svetu.

Rusija namerava da postavi "autonomne projektile" na okeansko dno gde mogu da ostanu decenijama i budu aktivirani daljinski.

Zbog tog ruskog oružja, koje je u završnoj fazi, nastala je prava panika na Zapadu, a naročito u SAD.

U Americi vlada zabrinutost da bi Rusi mogli da postave "kanistere" sa stotinama nuklearnih projektila na dnu mora blizu obala potencijalnih neprijatelja i da ih sve aktiviraju daljinskim signalom.

Jedna od glavnih prepreka jeste potreba za ravnotežom sistema, uključujući i ugrađenu komunikacionu opremu, pre aktiviranja.

Napajanje za bilo koji sistem mora biti konstantno, pouzdano i sposobno da deluje duže vreme, bez potrebe za punjenjem goriva.

Rešenje za taj problem nalazi se u takozvanim "nuklearnim baterijama" ili radioizotopskim termoelektričnim generatorima (RTG).

RTG proizvodi struju koristeći se termoparovima koji pretvaraju toplotu oslobođenu raspadanjem radioaktivnog materijala.

Kako navode stručnjaci, RTG se dugo koristi kao podrška operacijama u svemiru. Rusi su ga koristili za napajanje udaljenih bespilotnih objekata na arktičkom i planinskom terenu.

Ministarstvo odbrane i Ruski istraživački institut za eksperimentalnu fiziku 8. avgusta izveli su zajednički test raketnog motora na tekuće gorivo.

Test je izveden na Državnom centralnom poligonu Nenoksa (GTSMP), tajnom ruskom pomorskom objektu poznatom kao "Vojna jedinica 09703".

Šta se tačno testira i zašto za sada je tajna, ali test je trajao, otprilike, sat vremena. To nije uključivalo stvarno pokretanje motora nego "nerazorno" testiranje RTG-a napajanjem motora.

Agencije prenose da je vojna moć Rusije, a posebno nuklearna, daleko ispred svih vojnih sila pa i SAD, koji znatno zaostaje u nuklearnom naoružanju.

Kurir.rs/Agencije Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track