Najnovije vesti

DRAMA OKO IRANSKOG TANKERA SE NASTAVLJA: Pompeo poručio da ima informacije da tanker plovi ka luci u Siriji! (VIDEO)
Foto: EPA

povećane tenzije

DRAMA OKO IRANSKOG TANKERA SE NASTAVLJA: Pompeo poručio da ima informacije da tanker plovi ka luci u Siriji! (VIDEO)

Planeta

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da ima pouzdane informacije da se iranski tanker Adrijan Darija uputio u Siriju.

"Imamo pouzdane informacije da je tanker na putu ka luci Tartus u Siriji. Nadam se da će promeniti kurs", napisao je Pompeo na Tviteru.

On je naveo da je bila velika greška verovati iranskom ministru inostranih poslova Mohamedu Džavadu Zarifu, koji je uveravao Veliku Britaniju da tanker nece otploviti u Siriju, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija stavilo je iranski tanker Adrijan Darija na crnu listu, a njegovog kapetana pod sankcije.

"Brodovi kao što je Adrijan Darija omogućavaju iranskoj Revolucionarnoj gardi da prevozi velike količine nafte, koju oni pokušavju da nezakonito prodaju kako bi finansirali zloćudne aktivosti režima i propagirali terorizam", naveo je u saopštenju podsekretar za finansije Sigal Mandelker i upozorio da svako ko pruža podršku tom tankeru rizikuje da bude izložen sankcijama.

Iranski tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, pušten je sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja, jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...