ŠTAJNMAJER SE IZVINIO ZA NEMAČKE ZLOČINE U DRUGOM SVETSKOM RATU: Nemačka mržnja je prošla celom Poljskom i Evropom! To je bio ogroman talas razaranja! (VIDEO)
Foto: AP

80. GODIŠNJICA

ŠTAJNMAJER SE IZVINIO ZA NEMAČKE ZLOČINE U DRUGOM SVETSKOM RATU: Nemačka mržnja je prošla celom Poljskom i Evropom! To je bio ogroman talas razaranja! (VIDEO)

Planeta -

Nemačka priznaje i preuzima odgovornost za zločine u Drugom svetskom ratu, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u poljskom gradu Velunju gde se održavaju manifestacije povodom 80. godina od napada fašističke armije na Poljsku.

"Ovde je počela nemačka mržnja koja je prošla celom Poljskom i Evropom. Mi to nazivamo ratom, jer ne znamo kako drugačije da nazovemo te zločine. To je bio ogroman talas razaranja", rekao je Štajnmajer.

On je dodao da su Nemci u Poljskoj dozvolili genocid, dodavši da se "to ne može zaboraviti".

"Mi preuzimamo tu odgovornost koju nam daje istorija", kazao je Štajnmajer.

"Cinizam nemačkog agresora bio je bezgraničan, posledice strašne ali bez obzira na to nema mnogo Nemaca koji znaju za događaje u Velunju i došlo je vreme da se to promeni. Velunj mora da ostane u našim mislima i srcima.

Prošlost ne može da se zaboravi. Ona ne prolazi. Želimo to da pamtimo i prihvatamo tu odgovornost koju nam nameće naša istorija", kazao je u zoru na svečanom obeležavanju godišnjice bombardovanja tog grada predsednik Štajnmajer.

"I danas je sećanje bolno. Bio je to teror za kojim je usledilo uništavanje, nastavilo se ponižavanje, svi progoni, torture i ubijanje miliona poljskih gradjana i poljskih i evropskih Jevreja", kazao je nemački predsednik i zahvalio Poljacima i Evropljanima što su uprkos svim tim jezivim zločinima koje je njegova zemlja počinila širom sveta pružili ruku pomirenja i ponovo prihvatili Nemce u krug Evrope i Evropljana. Nakon toga, on se izvinio i na poljskom jeziku.

Predsednik Poljske Andžej Duda zahvalio je Štajnmajeru za tu moralnu satisfakciju da je kao predsednik Nemačke obeležavanje godišnjice počeo baš u Velunju.

"Mislite li da je lako doći u grad koji su pre 80 godia zverski uništili ljudi iz vlastitog naroda? Iz prethodnog pokolenja, pokolenja očeva i dedova. Zar mislite da je lako pogledati u oči onima koji su preživeli ili onima koji nose u sebi ceo život traume? Hvala predsedniče. Vidim čoveka koji je došao s pokornošću, pognute glave za to da oda poštu. Prisustvo predsednika Nemačke to je vid moralne satisfakcije", kazao je predsednik Duda Štajnmajeru i gradjanima Velunja.

U gradu Velunju, Štajnmajer je sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom minutom ćutanja odao poštu žrtvama Drugog svetskog rata. U znak sećanja na bombardovanje uključene su sirene za uzbunu i čule su se himne Poljske i Nemačke.

Centralna državna svečanost obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata održava se ovog puta izuzetno u Varšavi, a ne u Gdanjsku, gde je formalno rat počeo napadom nemačkog bojnog broda na poljski garnizon u svitanje 1. septembra 1939. godine, zato što je ceo program podređen glavnom gostu, predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je, međutim, zbog uragana na Floridi u poslednjem trenutku otkazao posetu i učešće u Varšavi.

Kurir.rs/Spunjik Srbija/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track