AMERIKANCI BOMBARDOVALI TERORISTE U IDLIBU, RUSIJA OPTUŽUJE: Ugrozili su tek postignuto primirje u Siriji! Žrtava ima mnogo, a nisu nikog upozorili!
Foto: AP

bez znanja turske i rusije

AMERIKANCI BOMBARDOVALI TERORISTE U IDLIBU, RUSIJA OPTUŽUJE: Ugrozili su tek postignuto primirje u Siriji! Žrtava ima mnogo, a nisu nikog upozorili!

Planeta -

U vazdušnom napadu SAD na pokrajinu Idlib u Siriji bilo je brojnih žrtava i značajnog uništenja infrastrukture, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji pri ruskom Ministarstvu odbrane.

Kako prenosi agencija TASS, vazdušni napad izveden je 31. avgusta oko 15.00 časova po lokalnom vremenu.

"Ima mnogo žrtava i rasprostranjenog uništenja u američkom vadušnom napadu", navodi se u saopštenju ruskog Centra i dodaje da su SAD prekršile ranije potpisane sporazume zbog toga što nisu obavestili Rusiju i Tursku.

Rusija je optužila SAD da su ugrozile održavanje tek uspostavljenog primirja u sirijskoj provinciji Idlib gde je Vašington juče izveo udare na ekstremističke vođe.

Ruska vojska saopštila je da su SAD napale tu oblast a da prethodno nisu obavestile Rusiju i Tursku, koje obe imaju trupe na terenu, i nazvala te vazdušne napade "slepom upotrebom vojne avijacije".

U amerčkim vazdušnim udarima ubijeno je najmanje 40 ekstremističkih vođa, po oceni sirijske Opservaorije za ljudska prava. Napad se dogodio juče, dan kada je stupilo na snagu primirje koje su proglasile sirijske snage i njihovi ruski savenznici.

Sirijske snage su objavile primirje posle četiri meseca bombardovanja i kopnene ofanzive u kojoj su uspele da povrate strateške sektore. Idlib sa oko tri miliona stanovnika, i susedni sektori su uglavnom pod kontrolom terorista grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track