Najnovije vesti

DŽIHADISTI SU MU ODRUBILI GLAVU PRE 5 GODINA, A NJEGOVA POSLEDNJA ŽELJA TERA SUZE NA OČI: Dejvid Hejns je samo hteo da ponovo vidi i zagrli svoju decu! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

objavljeno njegovo poslednje pismo

DŽIHADISTI SU MU ODRUBILI GLAVU PRE 5 GODINA, A NJEGOVA POSLEDNJA ŽELJA TERA SUZE NA OČI: Dejvid Hejns je samo hteo da ponovo vidi i zagrli svoju decu! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta
15:00h

Pet godina nakon brutalnog pogubljenja Dejvida Hejnsa, u javnost je dospelo posljednje pismo koje je napisao roditeljima, a u kojem u ime džihadista koji su ga zarobili i mučili traži od roditelja 110 miliona evra za njegovo puštanje.

Bivši inženjer RAF-a ubijen je u Siriji u septembru 2014. nakon što je otet i 18 meseci mučen u zarobljeništvu. U pismu koje je objavio Sandej Tajms, piše kako mu je poslednja želja bila da vidi i zagrli svoje dvoje dece.

"Nikad više ih neću ostaviti", napisao je Dejvid. Hejns se takođe izvinio svojim roditeljima zbog svega kroz što oni prolaze zbog njega, pa je rekao da zna da će dati od sve od sebe, ali i da se nada da neće biti nemoguće skupiti taj iznos.

"Neke su zarobljenike oslobodili, a jednog su ubili. Oni urade šta kažu da će uraditi. S obzirom da su tu i Amerikanac i Britanac, možda bi bilo čudo, ali ovaj iznos mogao bi da bude sakupljen. Ako se ne skupi, bojim se najgoreg", napisao je svojim roditeljima.

Otkrio je da se mesecima bori sa raznim bolestima, a jedna od njih je i čir na želucu.

"Moje stanje se i dalje pogoršava, ali dobio sam dobru terapiju koja bi, čini mi se, trebala da reši problem", napisao je. U pismu se ne navodi datum, ali s obzirom da spominje i francuske zarobljenike nagađa se da je napisano u aprilu 2014. kada su Francuzi oslobođeni.

Ko je bio Dejvid Hejns?

Dejvid Kotorn Hejns bio je britanski humanitarni radnik kojeg su u Siriji ubili džihadisti.

Otet je 2013, a snimak njegovog ubistva objavljen je 13. septembra 2014. na Jutjubu. Hejns je, nakon Džejmsa Folija i Stivena Džoela Sotlofa, treća žrtva ekstremista u periodu od nekoliko meseci. Radio je za razne humanitarne organizacije, kao npr. Nonvajolent pikfork, Arbajter samariter band i Hendikep internašonal.

Godine 2000. došao je u Hrvatsku kao šef kao šef petrinjske i kninske kancelarija nemačke humanitarne organizacije Arbajter samariter band. Oženio se Draganom Prodanović iz Siska sa kojom je imao jedno dete. Početkom 2013. otišao je u Siriju.

Otet je u Sirijskoj provinciji Idlib. Na snimku pogubljenja američkog novinara Stivena Džoela Sotlofa, džihadisti su zapretili da će pogubiti i Dejvida Hajnsa ukoliko se ne prekinu vazdušni napadi na Siriju i Irak.

Kurir.rs/Večernji list/Sandej tajms

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...