OVAJ SUHOJ NIJE POLETEO NA SAJMU U MOSKVI: I pored toga Su-47 je oduševio zapadne medije! Sa pravom nosi nadimak ZLATNI ORAO! (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

OVAJ SUHOJ NIJE POLETEO NA SAJMU U MOSKVI: I pored toga Su-47 je oduševio zapadne medije! Sa pravom nosi nadimak ZLATNI ORAO! (VIDEO)

Planeta -

Eksperimentalni model ruskog lovačkog aviona, koji je po prvi put prikazan na aerokosmičkom sajmu MAKS još 2007.godine, postao je iznenađenje retrospektivne statičke ekspozicije MAKS-2019. piše italijanski portal The Aviationist.

Autor ovog teksta i vazduhoplovni stručnjak Tom Demerli piše o „ekspirimentalnom i veoma retkom lovcu Su-47 „Berkut“, koji je posetiocima prikazan na popularnom delu sajma.

„Napravljen je svega jedan primerak ove letelice. Ona je svoj prvi let izvršila u septembru 1997.godine, što je izazvalo veliki interes kod zapadnih eksperata“ – govori se u tekstu koji je objavio sajt The Aviationist, a čiji tekst je preneo internet portal InoSMI.

Lovac Su-47 „Berkut“ se naziva i „Zlatnim orlom“, dok su još pristune i oznake kao što su „S-32“ , „S-37“ ili NATO – Firkin, podseća vazduhoplovni ekspert. Ovaj avion je napravljen za proveru funkcionalnosti nekoliko novih sistema namenjenih upravljanju letelicom prilikom leta ali i opštih karakteristika konstrukcije. Ipak, njegova glavna karakteristika kada je u pitanju dizajn su bila inverzna krila ( u obliku obrnute strele)- napominje Demerli.

„Na ovoj neobičnoj letelici kompanije „Suhoj“ nalazio se savremeni kompjuterizovani sistem upravljanja sa elektronskim komandama, a njen trup je delom bio napravljen od kompozitnih materijala, kao što su ugljenična vlakna“ – navodi se u tekstu. Autor napominje, da su na „Berkutu“ realizovana testiranja nove tehnologije, koja je kasnije upotrebljena prilikom razvoja ruske letelice pete generacije Su-57.

Kada su na pisti aerodroma Žukovski, brojni novinari i blogeri ugledali ovaj avion, nisu ga odmah prepozali. Tek nešto kasnije su shvatili, da su dobili mogućnost da vide nešto što je vrlo retko i unikatno u vazduhoplovnoj industriji.

Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS-2019 se održava od 27.08-01.09 u gradu Žukovski koji se nalazi nedaleko od Moskve. Ogranizatori ove manifestacije su rusko Ministarstvo odbrane i državna koproracija Rosteh. Na sajmu će učestvovati 827 kompanija iz 33 zemlje, od čega će njih 184 biti iz inostranstva.

Kurir.rs/Russia beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track