DESNIČARI OPASNO SUSTIŽU STRANKU MERKELOVE U SAKSONIJI: AfD osvojila čak 27,5 odsto glasova, CDU joj jedva beži sa 32,1 odsto!
Foto: EPA

LOKALNI IZBORI U NEMAČKOJ

DESNIČARI OPASNO SUSTIŽU STRANKU MERKELOVE U SAKSONIJI: AfD osvojila čak 27,5 odsto glasova, CDU joj jedva beži sa 32,1 odsto!

Planeta -

BERLIN - Stranka desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel isključuje saradnju sa krajnje desnim rivalom, Alternativom za Nemačku, koji je na dva regionalna izbora u nedelju dobio četvrtinu glasova.

Liderka Hrišćansko-demokratske unije Merkelove, Anegret Kramp-Karenbauer, izjavila je da je u istočnoj državi Saksonija postignut "težak rezultat".

CDU je dobila 32,1 odsto glasova, u odnosu na 27,5 odsto krajnje desne Alternative za Nemačku.

Ekološka stranka Zelena ima najveću šansu za partnerstvo sa Unijom, a ankete pokazuju da bi tako bilo najverovatnije i na nacionalnom nivou da se održavaju opšti izbori.

Alternativa za Nemačku dobila je najjaču podršku muškaraca iz ruralnih područja, pokazuju rezultati. Taj trend ogleda se i u susednoj državi Brandenburg, gde je Alternativa za Nemačku imala 23,5 odsto, što je samo mali zaostatak za socijaldemokratima levog centra koji su imali 26,2 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track