Najnovije vesti

TRŽIŠTA LUDUJU, CENE PADAJU, LOM I KRŠ NA BERZAMA: Sunovrat cena nafte zbog trgovinskog rata SAD i Kine! Nove carine ubijaju berze!
Foto: Shutterstock

OPŠTI HAOS!

TRŽIŠTA LUDUJU, CENE PADAJU, LOM I KRŠ NA BERZAMA: Sunovrat cena nafte zbog trgovinskog rata SAD i Kine! Nove carine ubijaju berze!

Planeta

LONDON - Cene nafte danas su pale zbog toga što su na snagu stupile nove carine u trgovinskom ratu između SAD i Kine.

Uvođenje tih carina je izazvalo zabrinutost od novih negativnih posledica po globalni rast i tražnju za naftom.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je za 16 centi na 59,09 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) pojeftinila za sedam centi na 55,03 dolara za barel.

Sjedinjene Države su juče počele sa uvođenjem 15-procentnih carina na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore sa ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela 5-procentnu tarifu na američku naftu.

To je prvi put da se na udaru tarifa našla nafta otkako su dve vodeće svetske ekonomije pre više od godinu dana započele trgovinski rat.

Energetske kompanije U SAD, energetske kompanije su, deveti mesec zaredom, smanjile broj bušotina, na najniži nivo od januara prošle godine.

Međutim, ono što je verovatno jako zaboleti američku javnost je činjenica da će ove nove sankcije koštati prosečno američko domaćinstvo hiljadu dolara godišnje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...