AMERIKANCI SPREMAJU NAJEZDU NA RUSIJU! Kad klima kod nas postane nepodnošljiva, NASELIĆEMO SIBIR! Kod njih će biti bolje, a imaju ogromnu zemlju!
Foto: Profimedia

HAFINGTON POST OTKRIVA PLAN

AMERIKANCI SPREMAJU NAJEZDU NA RUSIJU! Kad klima kod nas postane nepodnošljiva, NASELIĆEMO SIBIR! Kod njih će biti bolje, a imaju ogromnu zemlju!

Planeta -

Američki magazin Hafington post u tekstu pod naslovom "Zaboravite kolonizaciju Marsa, svi možemo da se preselimo u Rusiju kad se svet previše zagreje", ozbiljno zagovara ideju kolonizacije "prevelike" Rusije kad klimatske promene postanu nepodnošljive.

Svi znamo da je Rusij ogromna, gotovo dvaput je veća od Kanade, a površina joj je velika ko površina Plutona. I sva ta ogromna prostranstva jedva da su naseljena: po glavi stanovnika dolazi četiri puta veća teritorija nego u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Elija Kabanov.

Sibir je ogroman i po ruskim standardima; zauzima 77 odsto teritorije Rusije, a u njemu živi samo 27 odsto stanovnika, odnosno 39 miliouna ljudi. Glavni razlog za to je surova klima. Zemljište je stalno zamrznuto, sneg i led pokrivaju skoro ceo Sibir, što onemogućava poljoprivredu i izgradnju. Količina kiše koja pada je premala, navodi se u tekstu.

foto: Profimedia

Međutim, to bi moglo da se promeni zahvaljujući klimatskim promenama. Naunčnici Nasinog Istraživačkog centra "Lengli" i Istraživačkog centra u Krasnojarsku u studiji navode da će osamdesetih godina ovog veka neminovni porast temperatura i padavina umnogome poboljšati uslove za naseljavanje azijskog dela Rusije.

foto: Profimedia

Sadašnja surova klima postaće blaža i prijatnija i Sibir će biti devet puta bolje mesto za život ljudi, pa i za nalet klimatskim migranata.

foto: Profimedia

Autori studije kažu da će do 2080-ih prosečne januarske temperature u Sibiru biti veće za 3,4 stepena Celzijusa, a možda čak i za 9,1 stepen. Julske temperature povećaće se za 1,9 stepeni Celzijusa, u ekstremnijem slučaju čk i 5,7 stepeni. Prosečna količina kiše godišnje biće iznosiće do 60 milimetra po blažem, ali i do 140 milimetara po ekstremnijem scenariju.

foto: Profimedia

Po oba scenarija, klima u Sibiru do 80-ih godina ovog veka biće mnogo toplija i prijatinija. Zona večnog snega i leda ostaće na severoistoku, a uslovi za život u azijskom delu Rusije poboljšaće se tri do devet puta.

foto: Profimedia

Permafrost na severu Sibira počeće da se topi, što će omogućiti razvoj poljoprivrede. Neće sve biti idealno: nedostatak plodne zemlje mogao bi da ograniči poljprivredu bez obzira na topliju klimu. Osim toga, topljenje zamrznuto zemljišta pogubno je za postojeću infrastrukturu kao što su putevi i kuće, koji već propadaju zbog topljenja večnog leda.

foto: Profimedia

Konačno, američki novinar poručuje Rusima da će dolazak klimatskih migranata mnogo značiti i za popravljanje ruske populacije, za koju studija UN predviđa da će do 2050. opasti sa 143,9 milliona na 132,7 miliona.

foto: Profimedia

Klimatski migranti mogli bi da budu jedini način da Rusija nadoknadi taj gubitak, zaključuje Hafintgton post.

Kurir.rs/V.P./Huffington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja