Bogataši sakrili 21 bilion dolara

Nikad im nije dosta

Bogataši sakrili 21 bilion dolara

Planeta -
Milijarderi širom sveta preko of-šor kompanija izbegli da plate porez na profit na neverovatnu sumu, jednaku BDP Japana i SAD zajedno

NJUJORK - E, to se zove pljačka.Svetska superbogata elita uspela je poslovanjem preko of-šor kompanija da sakrije neverovatan 21 bilion (21.000 milijardi) dolara od poreznika, objavila je grupa „Taks džastis netvork“. Ta suma jednaka je bruto domaćem proizvodu (BDP) dveju najvećih ekonomija, Japana i Amerike - zajedno.Džejms Henri, ekonomista, bivši konsultant u „Mekinsiju“ i ekspert za poreske rajeve, uradio je istraživanje o of-šor poslovanju, koje sadrži pomenute procene. U njemu se navodi da se 21 bilion dolara iz velikog broja zemalja slio u poreske rajeve poput Švajcarske i Kajmanskih ostrva pomoću privatnih banaka. Prema Henrijevom istraživanju, 10 banaka, među kojima su UBS i „Kredi Svis“ u Švajcarskoj, kao i američka „Goldman Saks“, povećale su obim poslovanja sa 2,35 triliona pre pet godina na čak 6,3 triliona dolara 2010.Prema izveštaju, novac bogataša iz zemalja bogatih naftom najviše se gomila u of-šor bankama, umesto da bude investiran kod kuće. Kao primer, Henri navodi da je od 90-ih oko 780 milijardi dolara izašlo iz Rusije, iz Saudijske Arabije oko 307 milijardi od sredine 70-ih.- Velika suma novca nalazi se van domašaja poreznika, a na taj način se samo povećava ionako velika razlika između bogatih i siromašnih. Oko 10 triliona dolara poseduje samo 92.000 ljudi, što je 0,001 odsto svetske populacije - navodi se u Henrijevom istraživanju.

Diskrecija zagarantovanaOf-šor kompanije nastale su u zemljama koje su porez na profit značajno smanjile ili čak ukinule. Neke od najpoznatijih su Delaver u SAD, koja nudi nula odsto poreza, kao i Kajmanska i Devičanska ostrva. Posebna povoljnost u poreskim rajevima je diskrecija, odnosno to što ime vlasnika i direktora firme, kao i ostali podaci o kompaniji, nisu javni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track