AMERIKANCI NUDILI MITO KAPETANU IRANSKOG TANKERA: Evo ti milioni dolara, samo pristani negde da ti zaplenimo brod! (FOTO)
Foto: AP

SRAMOTA

AMERIKANCI NUDILI MITO KAPETANU IRANSKOG TANKERA: Evo ti milioni dolara, samo pristani negde da ti zaplenimo brod! (FOTO)

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a ponudilo je milione dolara kapetanu iranskog tankera koji se našao u centru diplomatskog sukoba zbog sumnji da prevozi naftu za Siriju, javlja BBC.

Brajan Huk, iz američkog ministarstva, napisao je mejl kapetanu tankera Adrijan Darja u kojem u zamenu za novac traži da brod pristane negde gde bi SAD mogao da ga zapleni.

Sumnja se da sporni tanker prevozi naftu za Siriju, pa su ga vlasti Velike Britanije zadržale ovog jula u Gibraltaru. A pušten je prošlog meseca nakon što su iranske vlasti dale garanciju o tome gde ide. SAD, koje su pokušale da spreče puštanje tankera, potom su izdale nalog za njegovu zaplenu.

foto: AP

SAD prošlog petka zatražio zaplenu tankera

Vest o novčanoj ponudi prvo je objavio Fajnenšl tajms u sredu, a potvrdilo ju je ministarstvo spoljnih poslova.

SAD je zatražio zaplenu tankera prošlog petka tvrdeći da prevozi 2,1 miliona barela nafte koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi, koju su američke vlasti označile kako terorističku grupu. Pre nego što je SAD nametnuo sankcije tankeru, uputio je pismo kapetanu Akhilešu Kumaru.

foto: AP

Iranski kapetan ignorisao mejl

Kako prenosi Fajnenšl tajms, u pismu stoji da je Trampova administracija spremna da plati kapetanu nekoliko miliona dolara da s brodom pristane negde gde američke vlasti mogu da ga zaplene. No kapetan Kumar ignorisao je mejl.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na Tviteru je optužio SAD za "nečuven pokušaj podmićivanja".

Tanker trenutno plovi u istočnom Mediteranu

Podsetimo, tanker Adrijan Darja, koji se pre zvao Grejs 1, britanske vlasti su zaplenile u Gibraltaru 4. jula zbog sumnje da prevozi naftu u Siriju, čime krši sankcije EU-a. Pušten je 15. avgusta nakon što su iranske vlasti dale garanciju da neće prevesti naftu u Siriju, iako je SAD pokušao sprečiti njegovo puštanje.

Tanker se trenutno nalazi u istočnom Mediteranu, a nekoliko puta je menjao smer.

foto: AP

Njegova zaplena dovela je do diplomatske krize između Velike Britanije i Irana jer je potom Iran u Ormuskom moreuzu zaplenio tanker Stena Impero, koji plovi pod britanskom zastavom, a u švedskom je vlasništvu. Ove srede Iran je izjavio da će pustiti sedam od 23 člana posade Stene Impero.

Kurir.rs/Index.hr/Fajnenšl tajms

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track