OBOŽAVAO JE TITA I HTEO JE DA VLADA DO 100. GODINE: Robert Mugabe se bahatio u luksuzu dok je zemlja tonula u haos, a onda mu je 40 godina mlađa žena došla glave! (VIDEO)
Foto: AP

diktator

OBOŽAVAO JE TITA I HTEO JE DA VLADA DO 100. GODINE: Robert Mugabe se bahatio u luksuzu dok je zemlja tonula u haos, a onda mu je 40 godina mlađa žena došla glave! (VIDEO)

Planeta -

Nekada najstariji državnik i bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe preminuo je u 95. godini. On je već duže vreme bio bolestan, a vest o njegovoj smrti su potvrdili članovi njegove porodice, kao i aktuelni lider Zimbabvea Emerson Mnangagva.

Mugabe je 2017. godine svrgnut sa vlasti u zemlji kojom je vladao od 1980. godine. Povod za ovaj događaj bio je taj jer je njegova 40 godina mlađa supruga poželela da vlada.

Ovaj nekada najstariji državnik koji je planirao da vlada zemljom barem do 100. godine vojnim udarom maknut je sa vlasti 2017. godine, zajedno sa 40 godina mlađom suprugom Grejs, koja ga je navodno i "došla glave" jer je ona želela d postane njegova naslednica.

Borba za vlast

Vojska ih je tada odvela u pritvor. Premda su tvrdili da je Mugabe zajedno sa porodicom siguran i da nije na delu vojni udar u toj državi, na mesto privremenog predsednika države postavili su Emersona Mnangagvu koji je bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti".

Ta smena je bila protumačena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža jer je ona sama prethodno od supruga tražila smenu Mnangagve. On se dugo smatrao Mugabeovim naslednikom, ali je na tu poziciju 'pucala' i prva dama.

'On je starac kojeg iskorišćava supruga'

"Nije bio vojni udar, nego samo prenos vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih nekoliko pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenjima, ali oni su sad pritvoreni", pisalo u jednoj od poruka vladajuće stranke na Tviteru.

Supruga Grejs je takođe bila pritvorena, ali je ipak prema nekim izvorima uspela da pobegne u Namibiju.

A činilo se kako je Robert Mugabe na vlasti u Zimbabveu oduvek i kako nikad neće ni otići. Otkad je formirana država Zimbabve 1980. odnosno otkako je stekla nezavisnost od Velike Britanije on je njen prvi čovek.

Nakon dve godine vlasti uspostavio je jednostranački režim. Promenio je ustav, ukinuo Senat pa je na svim višestranačkim izborima, služeći se nasiljem prema opoziciji i izbornim prevarama, biran za predsednika. U 21. veku postao je najstariji vladajući državnik i jedan od najduže vladajućih predsednika u istoriji Afrike.

Korupcija i katastrofalna ekonomska politika

Njegov režim je međunarodno osuđivan zbog diktatorskih karakteristika, korupcije i kršenja ljudskih prava, a njegova loša ekonomska politika dovela je do haosa u zemlji.

Zimbabve je tada bio država sa najvećom inflacijom u svetu. Ipak, mnogi ga u Africi smatraju herojem koji je izborio samostalnost svoje zemlje. A upravo u tim trenucima Mugabe se najviše divio Titu

"Tito mi je bio inspiracija dok sam donosio krucijalne odluke za oslobođenje svoje zemlje. Često bih pomislio: ‘Šta bi Tito u ovome momentu uradio?’ - rekao je Mugabe.

"U ime svih naroda sveta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovečanstvu", rekao je Robert Mugabe na sahrani Josipa Broza Tita.

'Vladaću do smrti'

Još 2016. godine govorio je da nema planova za odlazak u penziju. Njegova stranka već ga je i tada istakla za predsedničkog kandidata na izborima 2018. godine, a on je isticao da će ostati na vlasti “sve dok ga Bog ne pozove k sebi“.

To se tada nije dogodilo, ali ga je zato vojska strpala iza rešetaka.

Od sekretarice do prve dame

Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe (52) udala se za 41 godinu starijeg predsednika 1996. godine. To joj je bio drugi brak kao i njenom suprugu. Ona je, naime, bila udata za pilota s kojim je imala sina i radila u Vladinoj kancelariji kao sekretarica, a Mugabe je bio u dugogodišnjem braku sa Sali Hajfron.

Postali su ljubavnici još dok su oboje bili u braku a prvo dete su dobili 1988. godine. Grejs je tada imala 23, a Mogabe 64 godine.

Mugabeova supruga umrla 1992. godine, Grejs se razvela od supruga i udala za diktatora sa kojim je dobila još dvoje dece. Njihovo spektakularno venčanje 1996. godine mediji u Zimbabveu su opisali kao 'venčanje veka'.

Ambiciozna supruga je 'vladarka iz senke'

Od tada je ova temperamentna žena britkog jezika posvetila život tome da svojom čvrstom podrškom supruga održi na vlasti do njegove smrti. Njegovim pristalicama je 2016. godine rekla kako je ona "već predsednik", pošto učestvuje u svim poslovima svog supruga. Na svoj 92. rođendan, pre godinu i po dana Mugabe je kazao kako blagosilja uplitanje svoje supruge u politiku.

"Ovo su opasne vode, ali ona može da se nosi sa tim. Ona je opasan plivač", rekao je.

Prema rečima mnogih koji Mugabea poznaju dugo, brak sa Grejs iz korena ga je promenio.

"Mugabe se odmah dramatično promenio. Novac ga nikada pre braka sa Grejs nije preterano zanimao. Ali Grejs je znala da se mora zaraditi. Šta god da je radila, vodila je računa da iz toga profitira", rekla je političarka iz Zimbambvea Margaret Dongo.

Istukla manekenku produžnim kablom

Grejs je doktorat iz sociologije obranila 2014., dva meseca nakon upisa na univerzitet, a njenu doktorsku disertaciju još niko nije video. U avgustu 2017. godine našla u središtu skandala kad je u hotelu u Johanseburgu produžnim kablom pretukla dve devojke. Jedna od njih je bila i manekenka Gabrijel Engels. Mugabe je tražila dvojicu svojih sinova koji su zapravo bili u sobi do njihove.

"Mirno smo razgovarali u sobi kada je došla i napala nas. Imam posekotinu na čelu. Manekenka sam i izgled mi je važan u poslu", rekla je Engels.

Rasipništvo i ljubavnici

Grejs koju su mediji zbog rasipništva prozvali i "Guči Grejs" poznata je po svojim prekookeanskim šoping avanturama ali i po tome što baš i nije verna mužu.

Dejli Mejl je svojevremeno pisao kako je gospođa Mugabe svog supruga punih pet godina varala sa s šefom centralne državne banke, Gideonom Gonom. Par se sastajao otprilike triput mesečno ili na njenoj mlečnoj farmi ili u skupim hotelima u susednoj Južnoafričkoj Republici. Navodno su planirali i zajednički život nakon Mugabeove smrti. Imala je Grejs još ljubavnika, a jedan od njih Piter Pamire, poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima u saobraćajnoj nesreći. Drugi Džejms Makamba pobegao je iz zemlje.

Rođendani kao državni praznici

Svoj 92. rođendan Mugabe je proslavio raskošnom muzikom. Na slavlju koje je trajalo punih šest dana bilo je oko 50.000 gostiju, a pritom je potrošeno oko 800.000 američkih dolara što je širom osiromašene zemlje kojoj je na čelu izazvalo popriličnu ogorčenost.

"Rođendan je važan, to je poput Isusovog rođenja koji je rođen da nas spasi. Na isti sam način rođen i ja, da bih nas sve oslobodio", izjavio je Mugabe.

Brojne divlje životinje se nađu na menijima kad diktator slavi rođendan pa su se tako godinu dana ranije zvanice gostile slonovima, bizonima, antilopama i lavovima na raskošnoj proslavi na golf igralištu u Elefant Hils Resortu, luksuznom hotelu s velnesom, bazenom i teniskim terenima u Viktorija Folsu.

Tada je na proslavu potrošeno oko milion dolara.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja