NAJSTARIJA MAJKA NA SVETU: Žena iz Indije rodila bliznakinje u 74. godini! Ona i muž skoro 6 decenija pokušavali da dobiju decu, on doživeo moždani udar čim su mu se ćerke rodile! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/News18 Urdu

nikad nije kasno

NAJSTARIJA MAJKA NA SVETU: Žena iz Indije rodila bliznakinje u 74. godini! Ona i muž skoro 6 decenija pokušavali da dobiju decu, on doživeo moždani udar čim su mu se ćerke rodile! (VIDEO)

Planeta -

Eramati Mangajama (74) iz Indije rodila je zdrave bliznakinje nakon što je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje i veruje se da je najstarija porodilja na svetu. Ona i njen suprug Radžom Raom (80) su presrećni jer su pokušavali da dobiju dete 57 godina, a nada u njima se probudila nakon što im je komšinica ostala trudna u 55 godini.

Klinika za medicinski potpomognutu oplodnju platila je većinu zahvata jer je to za njih bilo veliko istorijsko dostignuće. Eramati je u bolnici provela svih devet meseci trudnoće, a devojčice je rodila carskim rezom u bolnici Ahalja u Kothapetu.

"Zahvat je prošao bez ikakvih problema, i majka i bebe su zdrave i nemaju nikakvih komplikacija. Međutim, majka je odvezena na odeljenje intenzivne njege kako bi se oporavila od stresa koji je pretrpela poslednjih nekoliko sati", rekao je doktor Sanakajala Umašankar za Hindustan tajms, direktor bolnice koji je zahvat i obavio.

"Ne mogu da vam izrazim svoja osećanja rečima. Ove bebe su me upotpunile. Moje čekanje od gotovo šest decenija napokon je došlo kraju. Sada me više niko ne naziva neplodnom", kazala je ova žena koja je kroz menopauzu prošla pre 25 godina.

"Razmišljala sam o postupku medicinski potpomognute oplodnje otkako je moja komšinica na taj način začela u 55 godini. Imala sam snažnu želju da postanem majka", dodala je.

Doktor Umašankara koji ju je pratio tokom celog postupka, kaže da se jako iznenadio kada mu je prošle došla ova penzionerka i rekla šta želi i kako je to izuzetno redak slučaj. Dodao je da ova žena uprkos poznim godinama nije imala problema sa začećem i trudnoćom jer nije imala medicinskih komplikacija poput dijabetesa i hipertenzije.

"Odlučila je da isproba in vitro oplodnju (IVF) i zato je došla kod nas. Iznenadili smo se snagom njene volje pa smo proveli medicinske testove i ustanovili da je ona zapravo pogodan kandidat za začeće putem IVF-a", rekao je.

"Mislim da ona neće imati većih zdravstvenih problema ni u razdoblju nakon porođaja, ali nije u mogućnosti da doji decu. Ali, to je najmanji problem, bebe možemo hraniti mlekom dobijenim iz banke mleka", pojasnio je ovaj lekar.

Objasnio je i detalj - kako je uspela da ostane trudna iako je prošla menopauzu i njeno telo više nije proizvodilo jajašca?

"Dakle, pokušali smo sa jajašcem dobijenim od drugog davaoca i oplodili smo ga spermom njenog supruga metodom IVF-a. Srećom, začela je nakon prvog ciklusa i otkrili smo da je trudna u januaru. Njeno zdravstveno stanje tokom trudnoće stalno su pratili kardiolozi, pulmolozi, ginekolozi i nutricionisti", rekao je doktor Umašankara.

Eramati veruje da je pretekla dosadašnju rekorderku za najstariju novu mamu Mariju del Karmen Bousada de Lara koja je imala 66 godina kada je rodila i kasnije priznala da je lagala kako bi mogla da dobije terapiju za plodnost u klinici u SAD. Ona je rodila blizance, dvojicu dečaka 2006. godine.

Inače, Mangajama i poljoprivrednik Radža Rao venčali su se 22. marta 1962. godine i od tada su pokušavali da postanu roditelji.

Samo dan nakon što su njihove devojčice rođene, piše BBC, otac je doživeo moždani udar, pa je zadržan na lečenju u bolnici.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track