TUPOLJEVU SVE OTKAZALO USRED LETA, A ONDA SE PILOT SETIO ČAŠE VODE: Uz pomoć ovog trika sleteo na neverovatan način i sprečio tragediju! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

na današnji dan

TUPOLJEVU SVE OTKAZALO USRED LETA, A ONDA SE PILOT SETIO ČAŠE VODE: Uz pomoć ovog trika sleteo na neverovatan način i sprečio tragediju! (VIDEO)

Planeta -

Tog 7. septembra 2010. godine, putnički avion "tupoljev Tu-154" poleteo je iz Udačnija ka Moskvi, međutim, usred leta nastali su problemi.

Da nešto nije u redu videlo se na visini od 10.600 metara. Električni sistem je totalno pao što je uticalo i na sistem za dotok goriva, a zaključak je bio samo jedan - putnici neće uspeti da stignu do željene destinacije. Pumpe za gorivo i navigacioni sistemi nisu radili tako da je letelica mogla da bude u vazduhu još oko pola sata.

Ipak, piloti nisu paničili i odlučili su da prinudno slete na aerodrom Ižma koji godinama nije radio osim za helikoptere.

Ipak, mogli su da se oslone samo na svoj vid i prisebnost. Setili su se i jednog starog trika - čašu vode su stavili na kontrolnu tablu. Da bi mogli da potrefe ugao kretanja pratili su pomeranje vode u čaši. Tako su uspeli da se spuste na 3.000 metara. Tada su pokušali da ponovo uključe struju, ali uzalud. U tom trenutku su ipak ugledali pistu. Na aerodromu je bio samo jedan čovek Sergej Sotnikov.

Putnici su premešteni u prednji deo aviona, a letelica je konačno krenula sa sletanjem. Pista je bila prekratka i na kraju su završili usred tajge, međutim niko od 81 putnika i članova posade nije povređen.

Drveće je usporilo avion i on se uprkos svemu bezbedno zaustavio. Nakon toga, svi su izašli iz aviona i sačekali pomoć.

Piloti Andrej Lamanov i Jevgenij Novoselov proglašeni su za heroje Ruske federacije, a ostali članovi posade su dobili Ordene hrabrosti. I Sotnikov je posebno nagrađen jer je aerodrom radio samo zahvaljujući njegovom zalaganju.

foto: Youtube/Printscreen

Da nije bilo njega, ne bi bilo ni sletanja jer je aerodrom zvanično zatvoren za avionski saobraćaj 2003. godine, a on se brinuo da pista ne zaraste u korov i bude vidljiva.

Kurir.rs Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja