JAPAN ĆE UPROPASTITI PLANETU! MINISTAR ŠOKIRAO SVET: Radioaktivnu vodu iz Fukušime ćemo baciti u Tihi okean! (VIDEO)
Foto: Profimedia

BRIGA IH ZA ŽIVOTNU SREDINU

JAPAN ĆE UPROPASTITI PLANETU! MINISTAR ŠOKIRAO SVET: Radioaktivnu vodu iz Fukušime ćemo baciti u Tihi okean! (VIDEO)

Planeta -

Japanska elektroenergetska firma Tokio Elektrik Pauer baciće radioaktivnu vodu iz svoje oštećene nuklearne elektrane Fukušima direktno u Tihi okean, izjavio je danas japanski ministar životne sredine, a prenosi Rojters.

Nakon što je 2011. godine nuklearno postrojenje pogodio zemljotres i cunami, kompanija TEPCO prikupila je u specijalizovana skladišta više od milion tona kontaminirane vode koja se koristila u rashladnim cevima, no sada je objavila kako će joj do 2022. ponestati prostora za skladištenje.

"Jedina opcija će biti ispuštanje u more", rekao je Jošiaki Harada na konferenciji za novinare.

"O toj će odluci, naravno, raspravljati cela vlada, ali hteo sam o tome izneti svoje mišljenje", dodao je. Konačna odluka vlade uslediće nakon izveštaja stručne komisije.

Harada nije naveo koliku količinu kontaminirane vode namerava da ispusti u okean, no i najmanje zagađenje vode tim tipom otpada mogao bi razljutiti komšije, posebno Južnu Koreju koja je prošlog meseca pozvala visokog zvaničnika japanske ambasade kako bi objasnio šta tačno Japan namerava da uradi sa kontaminiranom vodom iz Fukušime.

Nuklearne elektrane koje su smeštene na obali, često u okean odlažu otpadnu vodu koja sadrži tricijum, koji se smatra relativno bezopasnim. No, TEPCO je prošle godine priznao kako kontaminirana voda iz Fukušime, uz tricijum, sadrži i druge elemente.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track