MAKRONOV KADAR NA UDARU POLICIJE: Novu evropsku komesarku ispitivali u istrazi o fiktivnim poslovima
Foto: EPA/FLORIAN WIESER

osumnjičena

MAKRONOV KADAR NA UDARU POLICIJE: Novu evropsku komesarku ispitivali u istrazi o fiktivnim poslovima

Planeta -

Gularova je saslušana u prostorijama Centralnog ureda za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja u Nanteru, kod Pariza, rekao je isti izvor. Francuska je predložila Silvi Gular koja će kao komesarka za unutrašnje tržište raditi i na industrijskoj politici i jedinstvenom digitalnom tržištu. Takođe će biti zadužena za novi Generalni direktorat za odbrambenu industriju i svemir.

Nju je predložio predsednik Emanuel Makron što je izazvalo negodovanje zbog njene navodne umešanosti u aferu fiktivnih poslova.

Kako je ranije navedeno, Gularova je pod istragom Evropske kancelarije za borbu protiv prevare (Olaf). Sumnja se da je iz evropskih fondova plaćala fiktivni posao jednom svom pomoćniku dok je bila poslanik centrističke stranke Modem u Evropskom parlamentu.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je danas predstavila svoj tim, nije osporila kandidaturu Silvi Gular pozivajući se na pretpostavku nevinosti i dodala da je Olaf nezavisni organ i da će biti uzeti u obzir rezultati istrage.

Silvi Gular je bila evropski poslanik od 2009. do 2017. godine. Bila je primorana da napusti mesto francuskog ministra odbrane 2017. godine, samo mesec dana posle stupanja na tu dužnost zbog te afere.

Ona je u međuvremenu vratila 45.000 evra Evropskom parlamentu što je nadoknada koja odgovara plati i troškovima njenog pomoćnika Stefana Teroa u periodu od 1. jula 2014. do 28. februara 2015. godine. Evropski parlament je potom zatvorio taj slučaj ne navodeći iznos nadoknade.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/FLORIAN WIESER)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track