Najnovije vesti

18 GODINA OD NAPADA KOJI JE ZAUVEK PROMENIO SVET: Teroristi Al kaide oteli su 4 američka aviona i udarili na SAD! Dok se sve rušilo i gorelo, jezivom smrću umrlo je skoro 3.000 ljudi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

11. septembar

18 GODINA OD NAPADA KOJI JE ZAUVEK PROMENIO SVET: Teroristi Al kaide oteli su 4 američka aviona i udarili na SAD! Dok se sve rušilo i gorelo, jezivom smrću umrlo je skoro 3.000 ljudi! (VIDEO)

Planeta

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svetskog trgovinskog centra u Njuorku, poznate i kao "Kule blizanke". Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi.

Amerikanci tradicionalno obeležavaju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svetlima na mestu gde su srušene "Kule blizanke". Takođe, održava se i šest minuta ćutnje.

Četiri od tih šest minuta simbolizuju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u "Kule blizanke", Pentagon i na u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili severni i južni toranj Svetskog trgovinskog centra.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mestima gde su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Tornjevi Svetskog trgovinskog centra srušili su se za dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2011, u Pakistanu ubile vođu Al kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsednik Barak Obama, podsetio je Index.hr.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...