Najnovije vesti

POLITIČKA KRIZA NASTAVLJA DA TRESE BRITANIJU: Poslanici doveli Džonsona u bezizlaznu situaciju, a sada će morati da biraju manje od DVA ZLA!
Foto: AP / Alberto Pezzali

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO

POLITIČKA KRIZA NASTAVLJA DA TRESE BRITANIJU: Poslanici doveli Džonsona u bezizlaznu situaciju, a sada će morati da biraju manje od DVA ZLA!

Planeta

Novi savez između opozicionih stranaka i torijevskih "izbeglica" učinio je nezamislivo u britanskom parlamentu.

Laburisti, Škotska nacionalna stranka, Liberalne demokrate, Zeleni i prognani konzervativci za samo nedelju dana uspeli su da zakonski osiguraju odlaganje Bregzita sa ciljem da spreče izlazak zemlje iz EU bez sporazuma i dovedu premijera Borisa Džonsona u potpuno bezizlasnu poziciju.

Pošto je rekao da bi radije bio "mrtav u jarku" nego tražio odlaganje Bregzita, Džonson sada može da dostavi predlog o sporazumu koji će poslanici odobriti, što bi bilo ravno čudu ili da podnese ostavku.

 

Ako se to desi, lider opozicije Džeremi Korbin biće pozvan da oformi privremenu vladu. Ali da li će mu savez sa kojim je složno zadavao udarce Džonsonu to dozvoliti?

Korbin ili Bregzit bez dogovora?

 

Na pitanje šta je gora opcija, vođa laburista kao premijer ili Bregzit bez dogovora, ostatak saveza odgovara da su obe opcije po njima jako loše, ali da bi nesporazumni izlazak iz EU ipak dugoročno imao teže posledice za britansku ekonomiju.

 

Zbog toga mnogi analitičati smatraju da će poslanici biti spremni da prihvate Korbina kao "manje od dva zla".

"Bregzit bez sporazuma bi bio neoprostiv. To ne sme da se desi", rekla je Džo Svinson, liderka liberalnih demokrata.

 

Stranke će morati da progutaju svoj ponos i podrže Korbina, opozicionog lidera sa najlošijim ličnim ocenama ikada, ukoliko žele da spreče najgori scenario.

 

U svakom slučaju, uloga privremenog premijera u slomljnom parlamentu je gotovo besmislena. Korbin bi imao moć samo da raspiše izbore ili da se složi sa svakom odlukom poslanika.

Šta nakon izbora?

 

Ankete otkrivaju malo toga. Analitičari se slažu da će rezultate dolazećih izbora biti najteže predviteti od svih glasanja generacijama unazad.

 

Oni što anketari sigurno mogu da tvrde je da će ponovo doći do neizvesnog parlamenta bez sigurne većine, pa će buduće političke odluke zavisiti od sklopljenih saveza.

 

Kurir.rs/Gardijan

Foto: AP / Alberto Pezzali

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...