ZAMENIO JE KRAVU ZA DEVOJČICU  I OBEĆAO DA ĆE SE BRINUTI O NJOJ: Zbog tradicionalnih pravila na ostrvu Vanuatu sada joj je izmaklo MILIONSKO NASLEDSTVO (FOTO)
Foto: Facebook

tuga

ZAMENIO JE KRAVU ZA DEVOJČICU I OBEĆAO DA ĆE SE BRINUTI O NJOJ: Zbog tradicionalnih pravila na ostrvu Vanuatu sada joj je izmaklo MILIONSKO NASLEDSTVO (FOTO)

Planeta -

Jednoj ženi iz Vanuatua se smešilo nasledstvo od 5 miliona dolara, ali ga neće dobiti iz bizarnog razloga.

Širali Seule Mekgovan (26) ostala su samo dva mala parčeta zemlje na imanju Kena Mekgovana od ukupno 185 hektara, pa sada živi s troje male dece u prljavoj prostoriji bez tekuće vode i struje, dok su njegove dve nećake nasledile sve ostalo, kao i polovinu njegove kuće u Kvinslendu - u ukupnoj vrednosti od pet miliona dolara, preneo je Kurir mejl.

Saopštavajući odluku, sudija Vrhovnog suda u Kvinslendu Ketrin Holms izjavila je da Širali Seule Mekgovan moralno ima pravo na očevo imanje, ali da za to ne postoje zakonske osnove.

"Ona i gospodin Mekgovan su bili veoma bliski i ona ga je smatrala ocem, a on se prema njoj odnosio kao prema ćerki", dodala je ona. Ken Mekgovan usvojio je Širali 1993. godine kad je bila beba, u okviru ceremonije, za koju Širali tvrdi, da je zvanična u Vanuatuu.

foto: Facebook/Sheralee MacGowan

Mekgovan je tada njenim rođacima dao vola u zamenu za dete i obećao da će brinuti o njoj. On je bio u intimnoj vezi s njenom majkom Rejčel Seule, koja je vodila domaćinstvo. Kada je 1999. umrla posle dugogodišnje borbe s rakom, Mekgovan je preuzeo brigu o tada šestogodišnjoj devojčici i preselili su se u Kvinslend.

Stručnjaci za zakon Vanuatua izjavili su na sudu da je tamo uobičajena cerememonija usvajanja u zamenu za namernicu, uz obavezivanje usvojioca da će brinuti o detete. Sudiija, međutim, smatra da Mekgovan kao strani državljanin nije mogao da usvoji Širali u skladu sa zakonima Vanuatua.

Ona je istakla da se majka nikada nije odrekla roditeljskog statusa i da Mekgovanovo prihvatanje odgovornosti za Širali ne odgovara usvajanju. "Dogovorili su se da se stara o njoj dok ne napuni 18 godina, a ne da preuzme ulogu roditelja", rekla je Holms. Mekgovan je smatrao da je njegova obaveza prema Širali prestala kada je postala punoletna.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track