HEROJ DOŠAO PO PRIZNANJE U BELU KUĆU, PA MU STAVILI LISICE: Navodno je sprečavao  napadača iz El Pasa, a evo šta ga je razotkrilo (VIDEO)
Foto: AP

bruka

HEROJ DOŠAO PO PRIZNANJE U BELU KUĆU, PA MU STAVILI LISICE: Navodno je sprečavao napadača iz El Pasa, a evo šta ga je razotkrilo (VIDEO)

Planeta -

Bio je heroj kome je Donald Tramp trebao da uruči priznanje zbog herojstva tokom pucnjave u El Pasu, a onda su da uhapsili u Beloj kući.

Kristofer Grant (50) uhapšen je po pozamašnom krivičnom nalogu, a policija kaže da njegova „herojska priča“ nije u skladu sa dokazom viđenim na video snimcima.

Kako je on uhapšen uoči ceremonije u Beloj kući, priznanje je uručeno njegovoj majci Mini (82). Grant je ranjen u rebra i bubreg tokom masakra 3. avgusta, u kojem su poginule 22 osobe. On je u više intervjua rekao da je tokom napada u „Volmartu“ u El Pasu, Teksas, bacao flaše na naoružanog napadača i da ga je bar jednom pogodio - ili zamalo pogodio.

"Kako bih odvratio napadača počeo sam da nasumično bacam flaše na njega. Nisam igrač bejzbola pa je jedna otišla tamo druga onamo... A onda je jedna otišla pravo ka njemu i to je bio trenutak kad me je napadač primetio", rekao je Grant nakon masakra.

On je u drugom intervjuu naveo da je video kako je ubica pustio belce i Afroamerikance da pobegnu iz „Volmarta“. Napadač Patrik Krusijus objavio je na internetu manifest protiv Latinoamerikanaca pre masakra.

Na stranici GoFundMe za prikupljanje donacija u njegovo ime sakupljeno je skoro 17.000 dolara. Grant je fotografisan kad je stigao na aerodrom u Vašingtonu i ispred Bele kuće sa porodicom. "Niko se nije raspitivao da proveri. Da jesu, obavestili bismo ih da su naši detektivi pregledali sate snimaka i Grantovi potezi nisu bili onakvi kako je naveo", rekao je portparol policije El Pasa Enrike Karilo, ističući da je Grant bio vidljiv na snimcima iz radnje.

Ipak, Karilo nije rekao šta je Grant radio tokom pucnjave. Portparol vašingtonske Metropoliten policije istakao je da su Granta uhapsili agenti Tajne službe jer je bio „begunac od pravde“. Kako se ispostavilo, Grant ima krivični dosije zbog krađe i izbegavanja hapšenja. Osuđen je na osam meseci zatvora zbog krađe automobila u martu, a 2016. je dobio 18 dana zatvora zbog krađe televizora iz prodavnice u Ričardsonu. Izjasnio se krivim za izbegavanje hapšenja u oblasti Kolins iste godine.

Iz Tajne službe su rekli da je Grant privremeno uhapšen, po aktivnom nalogu, ali kako njegovo izručenje nije zatraženo on je pušten iz pritvora.

Tramp je na ceremoniji uručenja priznanja u Beloj kući odao počast četvorici civila iz El Pasa i šestorici policajaca iz Dejtona, Ohajo, u kojem se takođe dogodio napad, istog dana samo nekoliko sati kasnije nego u Teksasu.

"Kris je zgrabio – poslušajte ovo – flaše soka i sve drugo što je bilo ispred njega i počeo da ih baca na naoružanog napadača, odvraćajući ga od drugih kupaca i terajući ga da se okrene i puca ka njemu, zbog čega je dva puta teško ranjen. Oporavlja se i želimo mu sve najbolje. Njegova porodica je ovde. Molim vas da zahvalite Krisu u naše ime", rekao je Tramp.

Vašington egzaminer ukazuje da je Grant bio pod sedativima dva dana nakon napada i da je operisan. Njegov očuh Ed Hromatka rekao je da on ima „jak osećaj za pravdu“.

Kurir.rs/Washington Egzaminer

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track