MOZAK NAPADA NA AMERIKU 11. SEPTEMBRA JOŠ ČEKA SUĐENJE: Šeik Muhamed i dalje sedi u zatvoru! Evo kako je jednim surovim gestom uvredio porodice nastradalih u rušenju Kula blizanki! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

MOZAK NAPADA NA AMERIKU 11. SEPTEMBRA JOŠ ČEKA SUĐENJE: Šeik Muhamed i dalje sedi u zatvoru! Evo kako je jednim surovim gestom uvredio porodice nastradalih u rušenju Kula blizanki! (VIDEO)

Planeta -

Sestra žrtve napada 11. septembra progovorila je o muci porodica poginulih koje još čekaju da glavni mozak napada, Halid šeik Muhamed, bude izveden pred lice pravde posle 18 godina.

Brat Debre Burlingejm, pilot Čarls Burlingejm III, umro je u avionu kompanije "American Airlines" na letu 77, koji je pogodio Pentagon tokom napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Njenog drugog brata, Bredlija, odabrali su tužioci da svedoči u okviru kaznene faze suđenja koje će se sada održati u kampu Džastis, u zalivu Guantanamo na Kubi, 2021. godine, ali je on umro u 63. godini života od raka pankreasa.

"To je bio gubitak za moju porodicu, da nije doživeo da vidi ubice našeg brata izvedene pred lice pravde", rekla je ona za Njujork Post.

Pukovnik V. Šejn Koen iz Vazduhoplovstva objavio je u avgustu da je suđenje za Muhammeda i još četvoricu optuženih za napad zakazano za 11. januar 2021. godine. Tvrdi se da je šeik Muhamed bio arhitekta iza zavere zbog koje je poginulo skoro 3.000 ljudi

Istražiteljima je tokom tehnika pojačanog ispitivanja rekao: "Bio sam odgovoran za operaciju 11. septembra, od A do Z". Advokat Stiv Zisu tvrdi da ga nikada predsednik Sjedinjenih Država neće pustiti da ode. Ali Koenova najava označava prvi put da je sudija u ovom slučaju zapravo utvrdio datum. Tužioci su pokušali dobiju datum kod prethodnih sudija ali nisu uspeli.

Ostali optuženi su : Valid bin Ataš, Ramzi bin al-Šib, Amar al-Baluči i Mustafa al-Havsavi. Svih petorica muškaraca bili su optuženi 5. maja 2012. Oni su raspoređeni u sudnici nacionalne bezbednosti u Gvantanamu. Jedan zamenik šefa FDNI u penziji, koji je 2008. prisustvovao tri dana pretresnih ročišta, rekao je da želi 'da ih prebije'.

"Oni momci igraju igru dole. Smejali su se, ustajali, molili se kad god su želeli. Totalno nepoštovanje. Hteo sam da uđem i izbacim ih ih napolje" Autor Ričard Miniter, koji je napisao knjigu o šeiku Muhamedu, rekao je da je 'veoma pametan, zao čovek' jednom 'zapisao brojeve četiri leta od 11. septembra, napravio papirni avion i bacio ga prema članovima porodice žrtava.

Pitanja koja blokiraju ranije moguće datume uključivala su pronalaženje odgovarajućeg sigurnosnog odobrenja potrebnog za pregled dokumenata koji se odnose na Al-Balučijevo priznanje agentima FBI-a.

Kaže se da je osumnjičeni priznanje dao u ispitivanjima nakon mučenja sprovedenim ubrzo nakon što je 2006. godine stigao u Gvantanamo.

Šeik Muamed je proznao da je ubio novinara Volstrit Žurnala Danijela Perla i organizovao bombaški napad na Svetski trgovinskog centra 1993. godine.

Ali to i druge ispovesti koje uključuju bombardovanje noćnog kluba na Baliju i njegovu ulogu u pokušaja Ričarda Rida da digne u vazduh avion ne mogu se koristiti na sudu jer je mučen.

Tužioci kažu da je dao pravno priznanje nakon prebacivanja u zaliv Gvantanamo. Advokati su se takođe borili da odrede da li će suditi slučaj na civilnom sudu ili vojnoj komisiji.

A slučaj je dodatno odložen kada je predsednik Barak Obama suspendovao ratni sud, u pokušaju da se doda još više zaštite zbog propisanog postupka.

Obama je takođe pokušao da sudi grupi na saveznom sudu u Njujorku, predlog koji je ispunjen protestima i zakonodavstvom da ga blokira.

Još u martu 2019. advokat odbrane otkrio je da su tužioci objavili da su snimali razgovore između Muhameda i trojice njegovih optuženih saučesnika.

U pozivima, upućenim mesecima pre nego što je ubijeno 2976 ljudi, stranke se mogu čuti kako govore o planu.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track