Najnovije vesti

OVU DROGU OBOŽAVALI SU HITLEROVI NACISTI, A SADA JE STIGLA NA BALKAN: Kokainska mafija sve je uradila da ne dođe ovde, a evo i zašto
Foto: AP/Cannon River Drug and Violent Task Force

tržište narkotika u usponu

OVU DROGU OBOŽAVALI SU HITLEROVI NACISTI, A SADA JE STIGLA NA BALKAN: Kokainska mafija sve je uradila da ne dođe ovde, a evo i zašto

Planeta

Krajem prošlog meseca bijeljinska policija zaplenila je u jednoj akciji 7 grama "leda", ekstremno opasne droge koje do sada nije bilo na balkanskom tržištu.

Zapravo, radi se o metamfetaminu, poznatijem pod imenom Kristalni met (Chrystal meth), koji je ekstremno opasna sintetička droga deset puta jača i trti puta jeftinija od kokaina.

Upravo ovo je bio razlog zbog koga su dileri droge jako dugo sprečavali da se "led" pojavi na Balkanu jer bi kokainska mafija pretrpela velike gubitke i izgubila puno klijenata.

Žalosno, ali istinito, zbog svojih napora da spreči ulazak "leda" na domaće tržište, kokainska mafija je narkomanima činila veliku uslugu jer je ova droga veoma štetna za zdravlje čitavog organizma, posebno nervnog sistema. Met brzo stvara zavisnost, a dugotrajna upotreba oštećuje organizam i na molekularnom nivou.

Česta pojava među metedovima, kako u Americi zovu zavisnike od "leda" je i karakterističan osmeh. Zbog ogromne toksičnosti, korisnicima vrlo brzo propadnu zubi, a njihovi ostaci prime smeđu boju.

Meta na našim prostorima dugo nije bilo, ali u poslednje vreme se pojavljuje sve češće što je vrlo zabrinjavajuće. Na zagrebačkom aerodromu nedavno je zaplenjeno pola tone APPA, hemijske mešavine koja je ključna za proizvodnju velike količine metamfetamina.

Ovu drogu u svetu je proslavila serija "Na putu prema dole" o učitelju hemije koji odluči da proizvodi metamfetamin i tako finansira lečenje raka pluća. Metamfetamin se u medicini ponekad koristi kao lek za mršavljenje.

Metamfetamin je bio najpopularnija droga u Trećem Rajhu gde se legalno prodavao kao lek pod imenom Pervitin. Metamfetamin su u velikim količinama gutali vojnici Vermahta kako ne bi osećali umor i glad, a met je zaslužan i za uspeh munjevitog rata, Blickriga kojim je Hitleru pošlo za rukom u nekoliko meseci pokori čitavu zapadnu Evropu.

(Kurir.rs/100posto.hr/Foto: AP/Cannon River Drug and Violent Task Force)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...