Najnovije vesti

MOSKVA UPOZORAVA DA ĆE NETANIJAHUOV PLAN O ANEKSIJI ZAPADNE OBALE IZAZVATI NAPETOSTI: Uticaće na očekivani mir između Izraela i arapskih suseda
Foto: Profimedia

teroristički napad

MOSKVA UPOZORAVA DA ĆE NETANIJAHUOV PLAN O ANEKSIJI ZAPADNE OBALE IZAZVATI NAPETOSTI: Uticaće na očekivani mir između Izraela i arapskih suseda

Planeta

Obećanje premijera Izraela Benjamina Netanijahua o aneksiji strateškog dela okupirane Zapadne obale moglo bi da izazove ”nagli porast napetosti”, upozorila je danas Moskva pre očekivanog sutrašnjeg sastanka Netanijahua i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog Netanijahuovog izbornog obećanja datog samo nekoliko dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra, navodeći da bi ispunjenje moglo takođe “uticati na nade za dugo očekivani mir između Izraela i njegovih arapskih suseda".

 

Netanijahu je u utorak najavio da namerava da proširi suverenitet Izraela na dolinu reke Jordan i severni deo Mrtvog mora ako ponovo postane premijer posle parlamentarnih izbora 17. septembra. To je njegovo obećanje pristalicama desničarima uoči izbora.

 

Dolina Jordan čini oko 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Netanijahu je objasnio da želi da anektira jevrejska naselja koja čine 90 posto teritorije doline ali ne i gradove i sela poput arapskog Jerihona.

 

Tu njegovu nameru osudile su UN, Arapska liga, EU, Turska, Jordan, Palestinci, Organizacija islamske saradnje, koja je najavila hitan sastank ministara spoljnih poslova u nedelju, Savet za saradnju zemalja Zaliva, Saudijska Arabija, Bahrein i Sirija između ostalih.

 

(Kurir.rs/Beta-AFP)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...