JOŠ NIJE POŠTENO ZASELA U NJEGOVU FOTELJU, A VEĆ MU NE VALJA: Junker kritikuje Ursulu zbog resora za evropski način života
Foto: EPA

NEZADOVOLJAN

JOŠ NIJE POŠTENO ZASELA U NJEGOVU FOTELJU, A VEĆ MU NE VALJA: Junker kritikuje Ursulu zbog resora za evropski način života

Planeta -

BRISEL - Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kritikovao je odluku svoje naslednice da stvori komesara za zaštitu evropskog načina života, jer se time sugeriše da je prihvatanje migranata protivno vrednostima kontinenta.

Ursula fon der Lejen postavila je Grka Margaritisa Shinasa za komesara novog resora koji se zove Zaštita evropskog načina života.

Ta odluka je, međutim, izazvala trenutnu reakciju različitih političkih stranaka, koje su se usprotivile upotrebi fraze koju koristi krajnja desnica, nazivajući je "uvredom" i "neprihvatljivom".

U onome što Politico.eu ocenjuje kao krajnje neobičnu intervenciju pre nego Fon der Lejenova zvanično stupi na dužnost, Junker je rekao za Juronjuz da se protivi ovom potezu i predviđa da će biti preinačen.

"Ne sviđa mi se ideja da se evropski način života protivi migracijama. Prihvatanje onih koji dolaze izdaleka je deo evropskog načina života", rekao je odlazeći predsednik Komisije.

foto: Profimedia

Junker smatra i da je fon der Lejenova "unazadila" Shinasa

"Evropski način života" značio je spajanje glavnih talenata i energija i poštovanje drugih, bez obzira na njihovu boju i poreklo", rekao je Junker. Dodao je i da titula posla ne odgovara Shinasovim vrednostima, koji je bio njegov glavni portparol tokom poslednjih pet godina.

Evropski poslanik za obnovljenu Evropu Paskal Kanfin rekao je u sredu da će njegova grupa tražiti da Fon der Lejenova promeni naslov portfeljea.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva odgovorila je danas da "nema promene imena ili bilo kakve promene koje treba objaviti", dodajući da "u ovom trenutku očigledno nema brze odluke".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track