Najnovije vesti

FRANCUZI OTKRILI DA JE 5 NUKLEARNIH ELEKTRANA U VELIKOM PROBLEMU: Pitanje je da li će se zatvoriti! (VIDEO)
Foto: Screenshot

POTENCIJALNI ČERNOBIL

FRANCUZI OTKRILI DA JE 5 NUKLEARNIH ELEKTRANA U VELIKOM PROBLEMU: Pitanje je da li će se zatvoriti! (VIDEO)

Planeta

Najmanje pet nuklearnih reaktora kojima upravlja francuska komunalna kompanija EDF možda ima probleme na varovina u parogeneratorima.

Državni EDF saopštio je da je utvrdio problematična mesta na varovima u parogeneratorima pojedinih reaktora. Reč je o delovima nuklearnih reaktora koji preuzimaju toplotu iz sistema za hlađenje jezgra i koriste je za proizvodnju pare. Para pokreće turbinu i generator koji proizvodi struju.

 

"Problem je zabeležen u najmanje pet nuklearnih reaktora. EDF je predložio da tačan broj reaktora u kojima su problemi zabeleženi bude objavljen za oko nedelju dana", citira list Le Figaro reči čelnika regulatora Bernarda Dorosuzuka.

 

Portparol kompanije je rekao je da za sada ne nameravaju da zatvaraju reaktore u kojima su zabeleženi problemi, ali situacija bi se mogla promeniti i o tome će odlučivati ASN, dodao je.

"Detaljno proveravamo svaki deo reaktora na koje bi problemi mogli uticati. Na temelju istrage odredićemo mogućnosti sanacije", zaključio je.

 

Eventualno gašenje reaktora pred zimu kada raste potrošnja uticalo bi na proizvodnju struje u Francuskoj, koja veoma zavisi od nuklearnoj energiji. Moglo bi takođe uticati na snabdevanje drugih evropskih zemalja koje struju uvoze iz Francuske.

 

Francuski regulator je juče objavio da je nakon niza slabosti u održavanju i nadzoru podizvođača pojačao nadzor na EDF-ovim reaktorima Flamanvil 1 i 2.

Francuska je druga zemlja u svetu po broju nuklearnih reaktora, nakon SAD-a, ali liderski status EDF-a u nuklearnoj energiji zasenio je niz tehničkih problema i zastoj u izgradnji novih reaktora.

 

EDF izvozi opremu za nuklearne elektrane u Kinu, Finsku, Južnoafričku Republiku i Južnu Koreju, a sprema je se nabaviti i Velika Britanija.

 

Kurir.rs/Index.hr
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...