BAHATI PRINC SVOJIM RUKAMA UKLANJA UČESNIKE KRVAVOG ZLOČINA? Naredio da se ubije novinar Kašogi, a onda lično LIKVIDIRAO DŽELATA?! (VIDEO)
Foto: AP, EPA

ČISTKA

BAHATI PRINC SVOJIM RUKAMA UKLANJA UČESNIKE KRVAVOG ZLOČINA? Naredio da se ubije novinar Kašogi, a onda lično LIKVIDIRAO DŽELATA?! (VIDEO)

Planeta -

Saudijski novinar Džamal Kašogi (59) ubijen je 2. oktobra 2018. u konzulatu te zemlje u Istanbulu, a veruje se da je njegovo ubistvo naredio saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman.

Princ je za ovo ubistvo zadužio svog savetnika Sauda al Katanija, koji je, prema nalazima istrage koju je vodila Turska, izdao operativcima ubicama nalog da ubiju novinara rekavši "donesite mi glavu tog pseta". Posle Kašogijevog ubistva Al Katani se povukao i obavljao svoje standardne poslove u upravi dvora u Rijadu.

Međutim, u diplomatskim krugovima i na društvenim mrežama odnedavno kruže glasine da je Al Katani mrtav. Ijad el Bagdadi, kritičar rigidnih saudijskih vlasti koji živi u Oslu, napisao je krajem avgusta na Tviteru da je Al Katanija lično otrovao prestolonaslednik, ali nije želeo da otkrije izvor informacije.

Saudijska kraljevska porodica nije se izjašnjavala o Al Katanijevoj navodnoj smrti, a ambasada te zemlje u Vašingtonu nije želela da komentariše. Dve osobe, navodno bliske Al Kataniju, izjavile su, međutim, da je živ, prenosi švajcarski Blik.

Turski list Sabah, koji je detaljno pratio tursku istragu ubistva Kašogija, preneo je da su poslednje reči ubijenog novinara bile molba ubicama bile da mu ne prekrivaju usta pošto boluje od astme i mogao bi da se uguši.

List je objavio nove izvode sa snimka razgovora Kašogija i članove grupe Saudijaca koji su poslati da ga ubiju, a do snimka tog užasnog ubistva u saudiskom konzulatu došla je turska obaveštajna agencija.

Prema transkriptu snimka, član saudijskog tima kaže Kašogiju da mora da bude vraćen u Rijad zbog naloga Interpola. Takođe se čuje kako Saudijac pokušava da primora Kašogija da posalje svom sinu poruku da ne brine ako mu se ne bude javio, što je novinar odbio.

Kašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kurir.rs/Bloomberg/Blick.ch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track