NAJVEĆA STRANKA U SEVERNOJ IRSKOJ O BREGZITU: Nećemo prihvatiti da nas odseku od Britanije
Foto: Profimedia

NOV PROBLEM

NAJVEĆA STRANKA U SEVERNOJ IRSKOJ O BREGZITU: Nećemo prihvatiti da nas odseku od Britanije

Planeta -

BELFAST - Najveća politička stranka Severne Irske saopštila je da neće dozvoliti da ta britanska regija bude primorana da prihvati propise EU posle Bregzita.

Zvaničnici EU i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Bregzitu bude stvaranje bekstopa samo u Severnoj Irskoj, koji bi usklađivao propise sa članicom EU Irskom.

Ali Demokratska unionistička stranka, čiji 10 članova parlamenta podržava konzervativnu vladu britanskog premijera Borisa Džonsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU samo ako skupština Severne Irske može da ih izabere, što su i Irska i EU u prošlosti više puta odbacile.

"Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsekli od Velike Britanije", rekao je portparol DUP za Bregzit Sami Vilson za BBC Radio Alster.

Pošto je britanski premijer Boris Džonson obećao da će 31. oktobra Britanija izaći iz EU - sa ili bez dogovora - blok se poslednjih dana fokusirao na bekstop samo u Severnoj Irskoj kao najbolju šansu da postigne dogovor pre isteka roka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track