Najnovije vesti

IRAN ODBACIO AMERIČKE OPTUŽBE: Naši dronovi nisu napali saudijsku naftnu kompaniju, ali smo itekako SPREMNI ZA ODBRANU! (VIDEO)
Foto: AP

OTVORENO

IRAN ODBACIO AMERIČKE OPTUŽBE: Naši dronovi nisu napali saudijsku naftnu kompaniju, ali smo itekako SPREMNI ZA ODBRANU! (VIDEO)

Planeta

Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da je Teheran spreman za rat.

"Svi bi trebalo da znaju da su sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara od Irana u dometu naših raketa", rekao je general Amirali Hadžizadeh.

 

Prethodno su SAD za napade na saudijska postrojenja nafte okrivile Iran, jer podržava pobunjene Hutije koji su preuzeli odgovornost za napade dronovima.

 

Navodi da Iran stoji iza napada bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte su nepotvrđene i lažne, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Sejed Abas Mousavi. Rekao je i da zvaničnici u Vašingtonu optužuju Iran u cilju ocrnjivanja njegove slike na svetskoj sceni u pripremi za buduće akcije protiv Teherana.

 

"Amerikanci su usvojili politiku maksimalnog pritiska protiv Irana, koja se zbog neuspeha naginje ka maksimalnoj laži", naglasio je Mousavi.

Huti pobunjenici u Jemenu preuzeli su odgovornost za napad 10 naoružanih bespilotnih letelica koje su u subotu gađale dve saudijske rafinerije nafte. Napadi su prouzrokovali velike požare i materijalnu štetu, što je prepolovilo proizvodnju nafte u zemlji.

 

Huti su i ranije priznali da su izvodili slične napade protiv Rijada. S druge strane, Saudijci vode razornu kampanju vazdušnih napada u ratom razorenom Jemenu, gde su 2015. godine intervenisali u ime svrgnutog predsednika Abdrabuha Mansura Hadija.

 

Kurir.rs/Vostok

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...