CENE NAFTE POLUDELE POSLE NAPADA NA SAUDIJSKO POSTROJENJE: Većeg skoka nije bilo skoro 30 godina!
Foto: AP

KRŠ I LOM!

CENE NAFTE POLUDELE POSLE NAPADA NA SAUDIJSKO POSTROJENJE: Većeg skoka nije bilo skoro 30 godina!

Planeta -

RIJAD - Napad na najveću fabriku za preradu nafte "Aramko" u Saudijskoj Arabiji umanjio je za pet odsto svetsku proizvodnju nafte (5,7 miliona barela sirove nafte dnevno) i izazvao najveći skok cena tog energenta od 1991. godine.

Posle početnog skoka cene sirove nafte su se stabilizovale, a trgovci sa strahom analiziraju moguće dugoročne implikacije.

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nafte. Južna Koreja je takođe saopštila da će razmotriti puštanje u promet nafte iz svojih strateških rezervi ako se okolnosti oko uvoza sirove nafte pogoršaju.

U Aziji je jutros američka sirova nafta tokom elektronskog trgovanja na njujorškoj robnoj berzi porasla za 4,89 dolara po barelu, ili za 8,9 odsto, na 59,73 dolara za barel. Cena Brent sirove nafte, koja predstavlja međunarodni standard za naftu, porasla je 6,02 dolara po barelu, ili 10 odsto, na 66,25 dolara po barelu.

Prethodno je americka nafta skočila više od 15 odsto, a Brent za gotovo 20 odsto.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte. Bez obzira na to, SAD su optužile Iran za napad i zapretile mu ratom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track