SMRTNA KAZNA I ZA DECU: Saudijski princ je prekršio obećanje, a evo koliko od 134 pogubljenih je bilo uhapšeno dok su bili maloletni! (VIDEO)
Foto: Profimedia

surovo

SMRTNA KAZNA I ZA DECU: Saudijski princ je prekršio obećanje, a evo koliko od 134 pogubljenih je bilo uhapšeno dok su bili maloletni! (VIDEO)

Planeta -

U Saudijskoj Arabiji ne samo da hapse nego i pogubljuju i - decu!

Saudijska Arabija je ove godine na najsuroviji način pogubila 134 osobe, od kojih je šest uhapšeno kad su bili deca.

Oni su bili izloženi mučenjima i ubijeni surovim metodama, kao što su razapinjanje na krst i odrubljivanje glave, otkriva organizacija za ljudska prava.

Izveštaj "Projekat smrtna kazna", predstavljen u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi, ukazuje na "uznemirujući porast broja" državnih pogubljenja, i to uprkos obećanju prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da će smanjiti broj smrtnih kazni.

U izveštaju se navodi da su još 24 osobe izložene "neposrednoj opasnosti" od pogubljenja, a među njima su i troje dece, istaknuti politički protivnici prestolonaslednika, pripadnici sveštenstva i aktivisti za ljudska prava.

Najmanje šest tinejdžera pogubljeno je ove godine nakon što su uhapšeni zbog "zločina" kad su bili deca, navodi se u izveštaju.

Dokument takođe ukazuje na "nezakonita i samovoljna pogubljenja" i kršenje ljudskih prava zatvorenika i njihovih porodica, ali i na "sistematsko mučenje uhapšenika i nefer suđenja, koja kulminiraju smrtnom kaznom".

Među pogubljenima prošle godine su i tri žene i 51 osoba optužena za prestupe u vezi sa drogom koji bi se drugde u svetu smatrali slabijim krivičnim delima.

Najmanje 58 ubijenih su bili strani državljani, a većina njih je optužena za širenje šiitskog islama, što se u sunitskoj arapskoj državi smatra zločinom.

Među njima je 21 Pakistanac, 15 državljana Jemena, petoro Sirijaca i četvoro Egipćana.

Dvadeset drugog aprila vlasti su u masovnom pogubljenju brutalno ubile 37 muškaraca, od kojih je jedan razapet na krst, dok su drugome naboli glavu na kolac. Oni su osuđeni zbog "terorizma".

Među onima kojima su odsečene glave je i Abdulkarim al Havadž, koji je uhapšen na protestima protiv vlade kada je imao samo 16 godina.

Mudžtaba al Svejkat, tinejdžer, koji je hteo da započne novi život u SAD i započeo studije na Univerzitetu Zapadnog Mičigena, takođe je uhapšen tokom protesta protiv vlasti. Pre nego što je priznao zločin protiv države, student engleskog jezika i finansija, surovo je zlostavljan i prebijen po petama.

Kurir.rs/Metro Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track